dosare

Lege detestată

Dacă există vreun top al legilor detestate în lumea satelor, atunci pe primele locuri se află Legea vânzării terenurilor agricole, 17/2014.
Printre miile de reclamații depuse pe nou înființatul portal guvernamental, botezat „Comisia de tăiat hârtii” câteva zeci cer modificarea sau abrogarea legii 17.

Oamenii se plâng că legea îi pune inutil pe drumuri pe la notari și primării și le întârzie cu lunile vânzarea, după ce trebuie să aștepte să apara eventuali preemtori și să fie postat la avizier anunțul de vânzare cel puțin 30 de zile.

„În experiența mea de funcționar la cele 200 de vânzări pentru care am ajutat la completarea formularelor nu a apărut niciun vecin, arendaș sau co-proprietar care să emită pretenții, dar a trebuit să așteptăm cele 30 de zile și să completăm tone de hârtii, după care a trebuit să facem drumuri la Direcția Agricolă, E o lege inutilă”, scrie un funcționar de primărie

Legea inițiată de fostul ministru Daniel Constantin ar fi trebuit să îngreuneze cumpărarea de către străini a terenurilor în România după ce țara noastră a fost obligată din 1 ianuarie 2014 să-ți liberalizeze piața funciară. Legea care a introdus dreptul de preemțiune pentru mai multor categorii de cumpărători, n-a făcut în realitate decât să îngreuneze tranzacțiile pentru români.

(13)

Leave a Reply