DOLHA

Lege nouă pentru magazine!

Legea prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze produse provenite din plan local în proporţie de 51%, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea prevede şi interdicţia comercianţilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft. Proiectul a fost criticat de reprezentanţii retailerilor şi ai patronatelor. Legea a fost adoptată de Parlament pe 8 iunie.

„Promulgarea astăzi de către președintelui Iohannis a legii 51 % produse românești în supermarket-uri, a fost doar un ultim episod dintr-un lung șir de bătălii pentru produsele autohtone. Și momentul este, categoric, o victorie în primul rând pentru fermierii români, care au fost permanent consultați în elaborarea legii dar și în ultimă instanță pentru colegii din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților.
Chiar dacă legea de modificare a legii 321/2009 a fost adoptată cu opoziția permanentă a marilor retaileri care n-au încetat să facă presiuni, aceștia vor sfârși prin a se conforma rigorilor ei. Ba chiar, din câte înțeleg, deja mulți fermieri, fără legături comerciale până acum cu supermarket-uri au fost contactați în vederea unor contracte de lungă durată, deci semnele bune se văd.
Și asta în condițiile în care legea trebuie completată cu norme metodologice care vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern, iar aplicarea se va face practic la șase luni de la apariția acestor norme în Monitorul Oficial, pentru lanțul scurt de aprovizionare termenul fiind de două luni”, a precizat deputatul Stelian Dolha.

Sunt interzise şi taxele suplimentare pe care le percepeau comercianţii până acum, precum taxa de raft, fapt care, spun iniţiatorii, va putea duce la scăderea preţului unor produse.

Legea stabileşte că pe etichetele produselor de carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România pe care produsul respectiv îl are în conţinut.

Proiectul prevedea în forma iniţială ca marii comercianţi să pună la vânzare produse româneşti în proporţie de 51%, însă această măsură a fost abandonată, în favoarea „lanţului scurt”, pentru a nu încălca normele europene.

De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane de euro, echivalent în lei.

Retailerii consideră şi că acest proiect „afectează masiv” funcţionarea comerţului alimentar şi nu asigură garanţii nici pentru consumatori şi nici pentru producători, în special în ceea ce priveşte obligativitatea privind aprovizionarea din lanţul scurt.

(19)

Leave a Reply