TEREN agricol

Legea vânzării terenurilor, modificată

Deputații și MADR vor să schimbe legea 17 /2004, a vânzării terenurilor agricole, astfel încât cetățenii străini să poată achiziționa mai greu suprafețe agricole în România.

Un proiect de modificare a legii a fost pus în dezbatere publică de către MADR, a anunțat ministrul Agriculturii, iar un altul asemănător există deja în Parlament.
Ministrul Irimescu a declarat pentru o publicație online că există presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea legii și a precizat că decizia a fost luată în urma unei discuții cu premierul Dacian Cioloș.

„Vom introduce filtre care să asigure că (terenul agricol – n.red.) nu ajunge oricum și la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetățenie română”, a spus Achim Irimescu.

În același timp, o nouă inițiativă legislativă privind modificarea Legii 17/2014 de vânzare a terenurilor agricole este în dezbatere publică și la Parlament. Potrivit acesteia, străinii care cumpără teren în România ar putea fi obligați ca în maxim 6 luni să dezvolte o exploatație agricolă.
De asemenea, ei vor fi obligați să se asocieze în participațiune cu o societate românească, și să aibă minim 30% capital românesc. Alte condiții prevăzute de inițiativa parlamentarilor sunt: investitorul străin să angajeze 90% români, să nu aibă datorii la Fisc, și să nu dețină companii off-shore în paradisuri fiscale.

(15)

Leave a Reply