mormantul sfant

Luminca sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge şi anul acesta la Bistriţa.
Ea va fi adusă în țară, cu un avion al Patriarhiei. Va ajunge la Cluj în cursul după-amiezii iar de acolo preoții o vor aduce în toate localitățile din cele trei protopopiate ortodoxe din județ.

Preotul militar Iuliu Șomodean și secretarul Protopopiatului ortodox Bistrița preotul Emanuel Vidican vor lua Șumina Sfântă de pe aeroportul din Cluj Napoca. În drum spre Bistrița, autoturismul va opri în localitățile de pe traseu pentru ca lumina să fie oferită credincioșilor prezenți la slujba de Înviere.

„Și în acest an vom trimite o delegație din la aeroportul din Cluj și sperăm să ajungă până la ora 12.00 când are loc slujba de Înviere, în toate bisericile din Bistrița ce sunt pe traseu de bunăseamă. De obicei Lumina Sfântă se coboară în Sfântul mormânt cu aproximație la ora 14.00 sâmbătă și apoi se preia de acolo, se ajunge la Aeroportul din Ben Gurion și de acolo la aeroportul din București, Cluj, Iași și în altă parte a țării”, precizează Pr. Alexandru Vidican – protopop ortodox al Bistriței.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă și răspândită în țara noastră pentru slujba de Înviere în anul 2009, la inițiativa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an.
Totodată, este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. El aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. Potrivit mărturiilor credincioşilor, în primele minute, cei prezenţi nu se ard cu această lumină.

(8)

Leave a Reply