Lună Plină – Festivalul de Film Horror și Fantastic

Nopțile de „Lună Plină” se întorc la Biertan între 25 și 28 august!

Timp de patru zile, în satul pitoresc din Transilvania, fanii genului se vor delecta cu povești de groază, petreceri, ateliere fantastice, vânători de fantome, jocuri de tip „escape room” și bunătăți din zonă, la târgul de produse tradiționale. Filmele vor fi proiectate în Grădina Méliès, Cinema Vertigo și Sala Karloff, iar festivalul se va încheia, cum o cere tradiția, cu musicalul „The Rocky Horror Picture Show”, care împlinește 41 de ani.

Una dintre noutățile ediției este competiția de scurtmetraje horror & fantastice, care revine în programul „Lună Plină” alături de secțiunea competitivă de lungmetraj. Publicul va decide, ca în fiecare an, cine pleacă acasă cu trofeul.

Un eveniment cu totul special la Biertan va fi cine-concertul celor de la Foley’Ala, care vor acompania live filmul mut „Genuine: A Tale of a Vampire” (1920), regizat de Robert Wiene, autorul unei capodopere a genului, „Cabinetul doctorului Caligari”, informează organizatorii.

Detaliile despre filmele din program și surprizele ediției vor fi publicate în perioada următoare pe www.lunaplinafestival.ro.

Festivalul de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Transilvania Film, cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei și al Primăriei Biertan.

Cum se ajunge la Biertan:
– dinspre Sighisoara -> Danes -> Sarosu pe Târnave -> Biertan (la 30 km de Sighisoara)
– dinspre Medias -> Bratei -> Sarosu pe Târnave -> Biertan (la 25 km de Medias)

Coordonate GPS: 46° 8′ 10″ N, 24° 31′ 15″ E sau 46.136111, 24.520833
Program vizitare de regulă, pentru cei care vor să meargă în vizită: 2 aprilie – 31 octombrie, zilnic 10:00-19:00
Taxa intrare: 6 lei adulti, copiii intra gratis (3 lei pentru grupuri de elevi si studenti)

Biertan (în dialectul săsesc Birthälm, Bierthalmen, Bierthalm, în germană Birthälm, Birthalmen, în maghiară Berethalom) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu, Transilvania, România.

Localitatea a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224.
Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaș și Șeica) în Diploma Andreeană (Andreaneum) din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar in 1283, într-un document alături de Mediaș și Moșna, toate trei localitățile aflate într-o competiție acerbă pentru obținerea centrului administrativ al celor „Două Scaune”. Astfel, fiecare din cele trei localități încerca să-și mărească renumele printr-o construcție sacră mai impunătoare și ornamentală.

În 1397 Biertanul este atestat ca cetate. Ca orice așezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul francon al șirurilor de case dispuse în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță impunătoarea biserică-cetate. Impresionantul monument de cult îmbină armonios stilul gotic cu cel al Renașterii, apărat fiind de trei ziduri de incintă cu turnuri și bastioane medievale. Prima incintă a cetății este atribuită secolului al XII-lea, când probabil a fost ridicată și prima biserică (Sf. Maria). Biserica actuală a fost ridicată în 1486-1524, în stil gotic-târziu, potrivit wikipedia.

(1)

Leave a Reply