grigore balan

Manifestări dedicate generalului Grigore Bălan

În localitatea Blăjenii de Sus, județul Bistrița-Năsăud se va desfășura o serie de manifestări dedicate memoriei generalului erou Grigore BĂLAN.

Manifestările vor debuta în data de 29 iunie, la orele 15.00 cu lansarea carții “Generalul erou Grigore BĂLAN – eroul dezrobirii Ardealului ”, la biserica din localitate. Ulterior, la orele 16.00, va avea loc un ceremonial militar religios de dezvelire a bustului generalului erou Grigore BĂLAN, urmat de inaugurarea Muzeului generalului erou Grigore BĂLAN, amplasat în centrul localității, informează Locotenent colonel Cristian MARIȘ.

Generalul erou Grigore BĂLAN, s-a născut la 14 iunie 1896 în localitatea Blăjenii de Sus, județul Bistrița – Năsăud. A început școala la Blăjeni pentru a continua la Șintereag, iar ulterior a urmat cursurile Liceului Grăniceresc din Năsăud în perioada 1910-1914. După absolvirea Școlii Militare parcurge toate etapele ierarhiei militare de la sublocotenent la general. Toamna anului1944 îl gasește pe bravul general angajat în acțiunile Armatei Române de eliberare a Transilvaniei. La 9 septembrie, pe timpul luptelor din localitatea Arcuș, de lângă municipiul Sfântu Gheorghe, a fost surprins de un puternic bombardament de artilerie, fiind grav rănit. Transportat în după amiaza zilei la spitalul din Sinaia, a încetat din viață la 13 septembrie 1944.

În memoria marelui erou, al celui de-al doilea Război Mondial, în municipiul Bistrița unul din principalele bulevarde poartă numele său. În incinta comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată se află bustul generalului Grigore BĂLAN, iar marea unitate a preluat denumirea onorifică a marelui erou.

(16)

Leave a Reply