AFIS-FARCAS-1

Marius Farcaș: „Prezentul este momentul în care se naște viitorul”

În „orașul academicienilor” se vor înfrunta reprezentanții a doar patru partide politice, PSD având candidat pe Mircea Romocea (edilul în funcție), PNL – Dorin Vlașin, ALDE – Dorel Oltean și UNPR – Marius Farcaș.

Marius Farcaș (48 d ani), care este la ora actuală directorul pe zona Transilvaniei a unei societăți de asigurări.
De asemenea, lista pentru Consiliul Local, este deschisă tot de Marius Farcaș, urmat de: Vasile Timiș, Cristian Șteț, Ștefan Ghioc, Daniel Pop, Lucian Enache, Ionuț Urs, Gicu Andriescu, Eliza Barbă-Pop, Saveta Macrea, Călin Timiș, Iulia Șteț, Victor Poenariu, Nicolae Linul, Dumitru Bozomală, Viorel Pop, Floarea Andriescu, Dumitru Olar și Aurica Catarig.

Curioși să vedem care sunt obiectivele candidatului UNPR și să aflăm mai multe am trecut la fapte. Domnul Marius Farcaș ne-a acordat un interviu, pe care îl redăm cititorilor:

Domnule Marius Farcaș, pentru început vă rog să ne spuneţi, pentru cititorii noştri, câteva cuvinte despre dumneavoastră.

 Marius Farcaș. M-am născut în Năsăud la 1.11.1967. Am copilărit, am crescut și m-am format ca om în urbea academicienilor. Sunt absolvent al Universității Tehnice Cluj, Facultatea de Mecanică, licențiat în Științe Economice, mai exact Finanțe și Bănci și am studii de masterat în Drept, specializarea Științe Penale, după cum vedeți adaptarea la condițiile economice de după 1989 m-a transformat într-o persoană policalificată, chiar dacă prima mea opțiune a fost ingineria. Profesional, după o evoluție firească, am ajuns să ocup diferite funcții în top managementul unor societăți de asigurări din România, iar în prezent, sunt director regiunea Ardeal. Pe lângă ocupația de zi cu zi mai activez și ca lector în cadrul Institutului de Management în Asugurări.

Ce ne puteți spune despre cariera dumneavoastră de până acum, în politică?

 Marius Farcaș. Probabil sunt văzut ca un candidat atipic, care vine din mediul privat, inexplicabil ar trebui să renunțe la o poziție favorabilă, bine plătită, ce îți asigură un trai confortabil, pentru a fi primarul unui oraș, prea izolat pentru lumea modernă, prea trist pentru cei ce nu îi înțeleg trecutul și prea liniștit și arhaic pentru cei ce nu au crescut în aceste locuri. Alții se întreabă, sau mă întreabă, ce caută un om venit dintr-un mediu, unde onestitatea, corectitudinea, lipsa compromisurilor si a minciunii sunt caracteristici esențiale, în politică, unde lucrurile stau cu totul altfel. Până aici opțiunea mea ar părea lipsită de logică, dar dacă luăm în considerare faptul că orașul este Năsăudul meu natal, locul la care țin, locul de care sunt mândru și legat afectiv, locul sufletului meu, o să înțelegeți că am făcut alegerea corectă. Revenind la întrebarea dvs, vă spun că am luat decizia de a candida în condițiile în care, după o discuție, președintele UNPR Bistrița-Năsăud, domnul Alexandru Constantin, m-a convins de datoria morală pe care o am față de orașul meu, față de năsăudenii mei, mai presus de orice interes pecuniar, onorându-mă cu propunerea de a candida pentru funcția de primar al Năsăudului. Vin în politică și aș vrea să aplic în administrația locală o concepție modernă, preluata din experiența europeană, în care capitalul social primează, în interesul cetățeanului și așa cum mie nu cred ca mi se poate imputa nici un compromis, așa mi-am ales și așa o să-mi aleg toți membrii echipei.

Care este miza dumneavoastră și a UNPR-ului din punct de vedere politic la aceste alegeri?

 Marius Farcaș. M-aţi întrebat de miză, dar mai curând vreau să vorbesc despre „pe ce se mizează”. La nivel teoretic, un candidat mizează pe „trecut”, adică pe ce a făcut – realizări, CV, experienţă şi pe „viitor”, adică pe proiecte şi programe pe care le propune electoratului. Ne este greu să recunoaştem, dar ar trebui să avem puterea să observăm că starea negativă a societăţii româneşti şi slaba calitate a clasei politice sunt rezultatele votului românilor, vot bazat mai mult pe „ce a făcut” un candidat sau altul, pe ce „ne-a dat” un partid sau altul şi la fel în cazul votului negativ, pe ce „nu ne-a dat”. Votul nu prea are legătură cu programe de guvernare sau proiecte administrative. Mi-ar plăcea ca năsăudenii să voteze pentru „viitor”, adică pentru programele şi proiectele administrative propuse Năsăudului, pentru ceea ce doresc să aduc nou în administrație, respectarea legii, respectul față de cetățean, și transparența decizională, pentru o administrație care nu acceptă compromisul. Dacă năsăudenii mei vor constata că politica poate să aibă și principii, că politica nu reprezintă doar interese, că prezentul este momentul în care se naște viitorul vor alege omul Marius Farcaș, nu politicianul, nu inginerul, economistul sau juristul Marius Farcaș, obligația mea față de oamenii acestor locuri va deveni necuantificabilă, aceasta este miza mea. UNPR-ul promovează astfel de oameni, oameni fără trecut îndoielnic, fără probleme judiciare, oameni care au demonstrat și au performat în domeniul în care activează, așa că eu concluzionez, că acești oameni sunt miza UNPR, adică o clasă politică nouă, cu o viziune nouă, mai prietenoasă, mai aproape de necesitățile cetățenilor, fără reabilitări politice eșuate.

Ce părere au membrii familiei dumneavoastră despre această candidatură, mai ales în eventualitatea în care veţi ajunge primar?

 Marius FarcașEste un subiect sensibil. Am o familie minunată, sunt căsătorit de aproape 25 de ani, soția mea este director de agenție la o societate de asigurări, născută tot în Năsăud, așa cum sunt și cei doi copii, un băiat de 23 de ani, care este director de vânzări la o firmă de echipamente medicale și o fetiță de 19 ani, elevă la Liceul Economic Năsăud. Chiar, dacă inițial, nu prea au fost de acord și nu prea au digerat ideea implicării mele în politică, considerând o expunere inutilă în fața societății și un discomfort în liniștea familiei, așa cum au făcut întotdeauna atunci când mi-am propus ceva mă susțin și sunt primele persoane pe care mă pot baza în demersurile mele. Dacă voi ajunge primar, cu siguranță viața de familie nu va avea de suferit, pentru că eu consider familia ca cea mai importanăa valoare a vieții mele. Pot să vă mai spun că am avut întotdeauna și sprijinul părinților mei, care locuiesc tot în Năsăud și cărora le datorez educația și valorile pe care mi le-au inoculat în anii copiliăriei și adolescenței și sfaturile pe care mi le dau în prezent.

Acum revenind la obiective, care sunt din punctul dumneavoastră de vedere cele mai importante probleme ale orașului Năsăud și cum le-ați soluționa dacă ați deveni primar?

 Marius FarcașChiar dacă Năsăudul poartă titulatura de oraș, foarte multe străzi nu sunt asfaltate și nu au acces la utilități – apă, canalizare, gaz și curent electric (iluminat public). Aceste lucruri se pot face cu ajutorul fondurilor europene și cofinanțare din partea Consiliului Local fără eforturi majore. Trebuie să rezolvăm fluiditatea rutieră în anumite zone mai aglomerate ale orașului și să demarăm un proiect pentru realizarea unei șosele de centură a Năsăudului. Toate primăriile alocă bani pentru izolarea termică a blocurilor de locuințe, mai puțin cea locală cu toate că sunt cofinanțate de Guvernul României. Consiliul local, Primăria, trebuie să susțină sportul pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor din acest oraș și cel mai ușor ar fi prin modernizarea bazei sportive „Progresul” și promovarea și organizarea cu sprijinul Primăriei a unor competiții pentru sporturile tradiționale, practicate în Năsăud. Trebuie amenajate spații de joacă pentru copii în fiecare zonă urbană. Sunt multe alte proiecte pe care le găsiți și în programul meu electoral pe care o să vi-l pun la dispoziție, dar cel mai sensibil lucru mi se pare că trebuie să înceteze cheltuirea deficitară a banului public, astfel licitațiile trebuie să fie transparente, mediatizate, cu termene suficiente pentru o participare reală, publicarea pe site-ul Primăriei a tuturor contractelor în curs de desfășurare, publicarea pe site-ul Primăriei a listei tuturor proprietăților orășenești și a contractelor de închiriere pentru acestea, crearea unui sistem on-line pe site-ul Primăriei pentru publicarea detaliată a tuturor facturilor plătite de Primărie, cu corespondență față de capitolele de buget. Consider că accesul cetățenilor la activitatea și la deciziile Primăriei este un principiu fundamental, așa că voi promova crearea unui sistem on-line de urmărire a stadiului rezolvării petițiilor cetățenilor, accesul cetățenilor la dezbaterile comisiilor Primăriei, dezbateri publice reale pe proiectele majore ale Primăriei, transmisiune live pe site-ul Primăriei a sedințelor de Consiliu local. Doresc în primul rând, ca orice investiție majoră să se facă doar cu consultarea directă și acordul celor care vor beneficia de aceasta. O datorie este crearea de locuri de muncă bine plătite și în acest sens încurajarea și stimularea investitorilor locali, precum și a celor strategici autohtoni, de a investi în orașul nostru, pentru a putea aduce acasă absolvenții de studii superioare sau copii și părinții noștri plecați să-și câștige traiul cu prea mari eforturi și sacrificii prin alte țări, îmi doresc din tot sufletul ca urbea noastră să devină „Năsăudul întoarcerii acasă”.

Am văzut motto-ul dumneavoastră „E timpul primarului TĂU!”, ne puteți explica mai pe larg, de unde această idee?

 Marius FarcașAșa este, ideea a venit din faptul că Năsăudul nu a avut niciodată un primar, o administrație apropiată sufletului năsăudenilor, asta-mi doresc, să fiu prietenul, și omul de legatură dintre cetățean și autoritatea publică, îmi doresc să interacționez cu toți membrii comunității și să le ofer sprijinul meu necondiționat, fără aroganță, fără atitudine de superioritate, așa cum mă cunosc și pot confirma, toți cei cu care am muncit sau am împărtășit aceleași idealuri. Mi-am ales și o echipă specială pentru consiliul local, al cărui motto este complementar celui propus de mine, adică „E timpul administrației TALE!” și vă confirm că sunt oameni deosebiți, din toate categoriile sociale, care interaționează pozitiv și își doresc să muncească în interesul năsăudenilor și al Năsăudului.

Vă mulțumim pentru răspunsuri. Mult succes la alegeri!

 Marius FarcașVă mulțumesc și eu și aștept concitadinii mei să vină la vot in 5 iunie.

(1320)

Leave a Reply