AFIS-FARCAS-1

Marius Farcaș: „Sunt adeptul și susținătorul unui proiect de realizare a unei conurbații”

Și dacă cititorii au urmărit cu interes interviurile cu răspunsurile candidatului UNPR la Primăria orașului Năsăud, Marius Farcaș, continuăm cu un set nou de întrebări.

Bine v-am regăsit domnule Farcaș Marius revenim după ultimul interviu constatând interesul cititorilor noștrii, probabil în special al năsăudenilor pentru problemele ridicate de noi.

Marius Farcaș: Vă mulțumesc și vă stau la dispoziție cu plăcere și mă simt onorat de interesul cititorilor. Având în vedere că sunt o persoană deschisă întotdeauna în fața presei, a celor care-ți oferă legătura corectă cu alegătorul, cu cetățeanul care trebuie să fie informat, el fiind beneficiarul direct al votului.

Ce promisiuni le faceți locuitorilor 0rașului Năsăud, în prag de alegeri locale?

Marius Farcaș:Nu vreau să fac promisiuni de care să nu mă pot ține, nu vreau să pledez pentru utopii, poate e un defect profesional faptul că nu mă lansez în proiecte imposibile, dar îmi place să încerc tot ce e nou, modern și adaptat unei situații date. Nu vreau să mă angajez în proiecte fanteziste, ignorând problemele stringente ale comunității, de aceea voi cere părerea oamenilor care vor fi beneficiarii proiectelor. Dar sigur, pot promite că banii comunității vor fi folosiți sctrict în interesul orașului și nu pentru grupuri de interese. Lăsați-mă pe mine să fiu primul primar din istoria Năsăudului care promite puțin și va face mult. Iar când vom ajunge la momentul scadenței vreau ca balanța să încline către ce am făcut în defavoarea a ce am promis. E nevoie de decență în administrație, iar cei care deschid gura și spun ceva fără să aibă o bază reală, palpabilă, din start, nu pun preț pe omul pe care îl au în față, pe concitadinii săi.

Ne puteți spune totuși câteva dintre obiectivele importante, realizabile pe care vă bazați? Nu dorim promisiuni, dar ne interesează viziunea dumneavoastră despre dezvoltarea orașului.

Marius Farcaș: Vă mulțumesc pentru procvocare. Am avut discuții preeliminare cu câțiva investitori strategici, care își doresc să vină să investească în Năsăud, sunt firme de interes național și chiar din străinătate, care caută un mediu de afaceri rentabil într-o comunitate cu capital uman bine pregătit și aici mă bazez pe școala năsăudeană, flexibilă și cu cadre didactice de excepție. Sunt firme cu o situație financiară stabilă și bine văzute și cotate în mediul lor de afaceri. Cel puțin două, chiar trei dintre acestea mi-au confirmat că vor veni imediat ce o să aibă în fruntea orașului omul care înțelege fenomenul economiei de piață și garantul bunei acceptări în mediul economic local. Am mai spus și confirm încă odată că sunt adeptul și susținătorul unui proiect de realizare a unei conurbații, a unei zone metropolitane în care să includem Salva și Rebrișoara, localități, fizic legate în acest moment de Năsăud. Această situație nu ar aduce, decât avantaje majore celor trei localități, având posibilitatea și argumente demografice, geopolitice și economice mult mai importante pentru a accesa cu success mari proiecte pe fonduri europene. Nici într-un caz aceste acțiuni nu presupun creștere de taxe și impozite, dimpotrivă, voi pleda cel puțin pentru menținerea acestora la același nivel ca în prezent, iar administrațiile locale a celor două localități limitrofe vor rămâne decisive în strategia de dezvoltare a acestora, deciziile pe plan metropolitan vor fi luate împreună de cele trei părți. Gândindu-ne că vom avea o responsabilitate importantă pentru sănătatea concitadinilor, vom avea și obligația de a asigura un mediu medical corespunzător. În acest sens am avut tratative și promisiuni din partea Fundației pentru SMURD, a UMF Tg. Mureș și Spitalului Regional Tg. Mureș pentru crearea unui centru de primiri urgențe cu ambulanțe de tip C, cu posibilitatea de intervenție și monitorizare on-line cu asistența specialiștilor de la Tg. Mureș. Un alt obiectiv prioritar va fi și amenajarea pe malurile Someșului a unei zone de recreere cu spații verzi și piste de biciclete. Acestea sunt doar câteva dintre planurile de viitor. Aș dori să ating și problema participării tuturor cetățenilor la deciziile importante din comunitate, astfel vom organiza dezbateri publice pentru orice obiectiv de amploare pe care îl vom propune. Vă repet, nu vreau să promit, vreau să fac, vreau să aduc o plus valoare comunității prin experiența mea profesională și calitatea echipei mele. Vreau să avem o viață de mai bună calitate, un mediu modern, European, în care vom păstra tradițiile locului. Vreau să fim mândrii atât de istoria noastră cât și de prezentul nostru.

 Interesantă ideea de conurbație, un altfel de proiect, o altfel de abordare, mai presus de clasicile campanii și șicane electorale bazate pe dispute în care prezentăm gropi și asfalt, șanțuri și canalizări sau atacuri la persoană, ne-ar face plăcerea să dezvoltați subiectul pentru cititorii noștrii.
Marius Farcaș: Ideea legată de conurbaţia Năsăud-Rebrișoara-Salva a mai fost supusă unei dezbateri superficiale, în urmă cu mai mulți ani, atunci când nefiind promovată și explicată suficient a dispărut fără să mai amintească cineva de finalitate. Deci, nu eu am vorbit prima dată despre asta însă ceea ce eu afirm, cred şi susţin este faptul că această idee trebuie să deţină statutul de proiect care să fie conectat la strategia pe termen mediu şi lung, încadrat fiind în viziunea despre dezvoltarea orașului Năsăud. După consultări avute cu specialişti în economie şi strategii de dezvoltare, am denumit acest proiect “ARMADIA SMART”. Practic, vorbim de “VIZIUNEA despre ACASĂ”. SMART este un acronim folosit în management (S=Specific, M=Măsurabil, A=Abordabil, R=Relevant şi T=Temporal sau delimitat în timp) şi continuând pe aceeaşi temă avem ACASĂ sau DOME – (D=Diagnoză, O=Obiective, M=Metode şi E=Evaluare). Enumerând schematic, ARMADIA SMART înseamnă următoarele: ca DIAGNOZĂ, teritorial, Năsăudul se învecinează cu Rebrișoara și Salva, cele trei localități sunt şi vor rămâne cu administraţii de sine stătătoare. La OBIECTIVE, aş aminti doar de factorul demografic, anume că această conurbaţie, va ajunge la 20.000 de locuitori. Prin aceasta, Năsăudul va deveni eligibil pentru foarte multe alte proiecte, mai mari, şi va deveni un pol de atracţie pentru investitorii autohtoni şi străini. Ca METODE propuse, în câțiva ani, o șosea de centură va lega şi mai strâns Năsăudul de Salva și Rebrișoara şi ne va conecta cu proiectul Consiliului Județean de reabilitare al DN 17 C și DN 17 D. În mod cert, aceasta va favoriza dezvoltarea zonei. Demn de menţionat este faptul că metoda aceasta se realizează cu costuri extrem de scăzute pentru administraţia locală din Năsăud. Apoi, se poate discuta de realizarea de proiecte integrate în turism, transport, industrie şi servicii. Ar trebui să avem în vedere şi alte investiţii care să diversifice şi să dezvolte produsul turistic, dar şi dezvoltarea proiectelor care aduc beneficii în domeniile educaţie şi sănătate. Evaluarea se va face periodic, iar feedback-ul va aduce optimizarea necesară realizării proiectului. ARMADIA SMART înseamnă un proiect care, nu foarte departe în timp, va face viabilă şi rentabilă existenţa unor obiective mari, care vor aduce investitori și dezvoltare economică.

Păreți mult mai încrezător în proiectele dumneavoastră, mult mai sigur și mai hotărât, comparativ cu ultimele noastre întâlniri, v-a motivat ceva în mod special?
Marius Farcaș: Da, primele întâlniri le-am abordat și le-am considerat a fi de prezentare, a mea ca persoană, a proiectelor mele, a sentimentelor și obectivelor de ordin general pentru Năsăudul meu, orașul natal, al copilăriei, tinereții și marilor mele realizări. Acum am venit cu o altă abordare mult mai tehnică, pentru ca năsăudenii mei să înțeleagă și strategiile pe care mă bazez în realizarea obiectivelor. Trebuie să recunosc, că am fost încurajat de evoluția orientării elctoratului din oraș, către un candidat onest, fără antecedente politice, fără compromisuri pe plan profesional sau social. Am fost onorat și motivat de aprecierile celor care acum m-au cunoscut, dar și de a celor care mă cunosc. Acum sunt sigur că împreună cu năsăudenii mei vom putea face pasul spre „Năsăudul European”, spre „Năsăudul Întoarcerii Acasă”, iar mottoul meu pentru această campanie va fi respectat cu toate semnificațiile lui „E timpul primarului TĂU !”

Aveți un mesaj pentru locuitorii Orașului Năsăud?

Marius Farcaș: Mesajul meu, pentru locuitorii Orașului Năsăud, este următorul: Aş dori ca toţi cetăţenii să acorde o atenţie deosebită obiectivelor, proiectelor şi gândurilor mele bune care aş vrea să se transforme în lucruri şi fapte. De asemenea, vreau să menţionez că funcţia de primar nu o voi considera un hazard, o fală sau o mândrie, ci, dimpotrivă, această funcţie reprezintă o mare responsabilitate pentru mine, deoarece nu te poţi juca cu vieţile, soarta şi viitorul cetăţenilor. Aş dori ca toți năsăudenii să fie la fel de tari ca înaintașii noștrii care l-au umilit pe Napoleon la Arcole şi să înțeleagă că nu putem și nu avem dreptul să mergem înapoi în viitor. Îi aștept pe toți năsăudenii la vot, în data de 5 iunie, indiferent de opțiunea politică, pentru că doar așa vom ști cu adevărat care este calea pe care concitadinii mei și-o aleg pentru anii ce vor urma. Vă mulțumesc!

(155)

Leave a Reply