grafen

Materialul viitorului?

Grafenul, material al viitorului care a dus premiul Nobel pentru fizică descoperitorilor săi, este impermeabil pentru gaze şi lichide, dar permite trecerea protonilor, proprietate ce poate revoluţiona tehnologia de producere a pilelor de combustie, potrivit unui studiu, transmite AFP.

Protonii sunt particule subatomice care intră în alcătuirea nucleului atomilor.

Compus din atomi de carbon dispuşi într-o reţea asemănătoare unui fagure, de grosimea unui atom, grafenul a fost descoperit în 2004 de doi cercetători, Andre Geim şi Konstantin Novoselov, care au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru fizică în 2010.

Materialul inovator funcţionează ca o barieră foarte eficace, în cazul în care nu este perforat, ceea ce oferă numeroase aplicaţii interesante în domeniul tratamentelor anticorozive şi al ambalajelor impermeabile.

Hidrogenul, cel mai mic dintre atomi, alcătuit dintr-un proton şi un electron, are nevoie de foarte mult timp, echivalentul întregii vârste a Universului, pentru a putea trece printr-o foiţă de grafen.

Este mai dur decât diamantul, dar se întinde precum cauciucul. Este, practic, invizibil, dar conduce electricitatea şi căldura mai bine decât orice fir de cupru.
Cea mai remarcabilă caracteristică a grafenului este originea sa: provine din grafit, un mineral care se găseşte din belşug pe planetă, în special în mine din Chile, India şi Canada.

Mina unui creion este făcută din milioane de straturi de grafen. Acestea au, însă, legături foarte slabe între ele, motiv pentru care alunecă unul de pe celălalt, în momentul în care creionul este mişcat pe hârtie.

Pentru a putea obține grafen, nu ai nevoie decât de un mixer de bucătărie, detergent de vase, apă și pudră de grafit, susțin experții irlandezi.

În urma experimentului, au fost produse aproximativ 21 de grame de grafen. Pentru a obține această cantitate, cercetătorii de la Trinity College Dublin au folosit circa 300 de litri de apă și detergent, scrie CS Monitor.

Mai departe însă, specialiștii sunt de părere că prin această metodă poate fi obținut grafen într-o cantitate industrială. După calculele lor, ar putea fi produse 100 de grame de material pe oră, folosind o cuvă de 10.000 de litri și un motor potrivit, scrie New Scientist.

Coordonatorul demersului, Jonathan Coleman, susține însă că această metodă de obținere a grafenului nu ar trebui testată acasă. Motivul se referă la cantitatea de detergent necesară procesului, care poate fi apreciată doar cu ajutorul unor echipamente avansate. Nivelul detergentului de vase poate varia în funcție de o serie de factori care țin de proprietățile grafitului folosit: de la dimensiunea distribuției granulelor până la substanțele cu care grafitul ar putea fi contaminat.

Grafenul a fost extras prima dată de profesorii de fizică Andre Geim și Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester. Pentru a izola grafenul din grafit, cei doi cercetători au utilizat o bandă adezivă. Metoda le-a adus în 2010 Premiul Nobel pentru Fizică.

(32)

Leave a Reply