peteleu

Modernizare da, parcare ba…

Fostul viceprimar Ioan Peteleu, actual consilier municipal, a pus problema parcărilor lipsă, în cadrul unei conferințe. Acesta a declarat că s-au făcut modernizări, însă nu s-a luat în considerare un element important pentru bistrițenii care spre exemplu merg la concerte organizate la proaspăt modernizatul Palat al Culturii.

Totodată, a vorbit despre un program pilot propus, dar neimplementat și despre felul în care actualul edil a modernizat parcări pierzându-se din spațiul verde, trotuare sau chiar aleei și aici putem da exemplu zona Piața Morii, unde trebuie să fi atent când ieși din bloc pentru că trotuarul pe care de câțiva ani buni se jucau copilașii sau pur și simplu treceau cetățenii a fost ras pentru extinderea carosabilului.

 

„Orice oraș impostant investește în aceste zone. Este suficient să ne uităm aproape, la Cluj, unde s-au construit parcaje și se construiesc în continuare. Am participat la un eveniment la Cluj și am văzut că s-a construit o clădire nouă lângă care s-a construit și un parcaj, modern, suprateran. Ca urmare cred că și Bistrița are nevoie de parcaje. În 8 ani de mandat-Ovidiu Crețu-nu am primit decât promisiuni. Parcajul de pe Bistricioarei este mort.Primarul Ovidiu Crețu nu a reușit nici măcar să negocieze cu proprietarii și ne-a purtat cu zăhărelul de la o zi la alta și nu s-a întâmplat absolut nimic. După 8 ani, aceiași situație este și în Eminescu. Într-adevăr acolo s-a făcut o documentație, dar nu poți să vi și să spui <fac parcaj subteran sau suprateran> și după 8 ani să nu se vadă rezultatele, decât niște hâtii cel mult!

Bistrița suferă în acest domeniu și în zonele rezidențiale, în zonele cu blocuri. Spațiile de parcare sunt insuficiente. În 2013 am propus un proiect pilot, în 2 zone mai aglomerate, de instalare a unor parcaje pe verticală cu un lift rotativ. Pe două locuri de parcare se pot parca în urma implementării acelui sistem  10-12-16 mașini. Bineînțeles că nu s-a dorit nici acest lucru, ca urmare nici acel proiect pilot nu a fost implementat. Ce s-a făcut la Bistrița în schimb, dar fără nicio documentație, nici de urbanism și nici tehnică sunt acele parcări în fostele zone de parcare care s-au modernizat, dar cu pierderi de spațiu verde, cu pierderi de suprafață a trotuarului sau a aleei de acces, ceea ce nu este în regulă. Cunoașteți foarte bine că domnul primar Crețu a implementat să zic așa, un nou concept… acele reparații investiționale sub masca cărora face practic toate aceste mișcări sau aceste cârpeli, le-aș spune pentru că dacă ne uităm în multe zone unde s-au făcut asemenea modernizări lucurile nu arată bine. Se sparg ba că trebuie trasă o conductă, ba că trebuie lucrat la un canal, ba că trebuie tras un branșament electric sau alte lucruri de această natură. Ca urmare concluzia este că nu s-a lucrat sistematic și pe baza unor documentații.

În zona istorică la fel, lucrurile nu stau bine … și o să mă refer la zona Casei de Cultură. A fost modernizată acea zonă, dat întrebarea este: La un spectacol în Casa de Cultură unde parchează cei care vin cu mașina?

Deci este o problemă care nu s-a rezolvat! Am modernizat Casa de Cultură, dar nu ne-am gândit că trebuie și asemenea spații pentru parcaje”, a precizat Peteleu.

(16)

Leave a Reply