RADU MOLDOVAN

Moldovan: „Perspective de colaborare din punct de vedere economic, extrem de importante”

Președintele CJ BN, Radu Moldovan, s-a întors din Provincia Hunan cu speranțe în ceea ce privesc colaborările din punct de vedere econonic  între mediul de afaceri din județul BN și cel din China.

Acesta a vorbit cu entuziasm despre ceea ce a văzut în provincia vizitată, dar și despre faptul că bistrițenii ar putea învăța multe de pe aceste meleaguri îndepărtate.

 

„Am fost interesat ca pe lângă  momentul important de semnare a tratatului de înfrățire între județul BN și Provincia Hunan semnat de către mine și guvernatorul acestei provincii să putem să dezvoltăm relații economice. Să știți că ei au cea mai mare locomotivă electrică din lume, au primul mare tren bazat pe levitație magnetică, 132 de companii, din cele mai importante 500 companii la nivel mondial. Compania care a semnat memorandumul cu Guvernul României pentru a construi hidrocentrala de la Tarnița, un proiect de 1 miliard de euro este cu sediul în Hunan, este foarte interesată de colaborare cu companii din Bistrița, a avut întâlnire cu o parte din oamenii de afaceri care au fost cu noi, și nu numai ea. Sunt multe alte companii. Au peste 200 de universități. Anul trecut doar compania Jonker care e numărul unu mondial în cercetare în ceea ce privește depoluarea solului, aerului, apei, anul trecut au înregistrat 200 de noi patente.  Această companie care face aparate de purificare a aerului folosește energie zero. Am fost preocupat să văd ce fac, cum fac și pe lângă oportunitățile noastre de-a face schimburi de know-how, din administrație la mediul economic, în aceste parteneriate se vorbește de schimburi sociale, de schimburi culturale. E extrem de important, odată, China care a achiziționat toate resursele Africii și au niște baze de resurse minerale incredibile, România duce mare lipsă de materie primă în momentul de față. Investitori de la noi din județ importă cupru, tablă, zinc, la mâna doua sau la a treia. Doar asta dacă rezolvăm, să importe la mâna a I-a de acolo și e un mare câștig. De asemenea, sunt încrezător, ei ne iubesc, au un respect deosebit pentru România și cred că de-a lungul timpului conducătorii României care au abandonat relația cu China  au făcut acest lucru în mod greșit și vă spun de ce… Angela Merkel stă la coadă la China, Francois Hollande stă la coadă la China, Barak Obama îi tratează cu tot respectul. Cea mai înaltă macara din lume acre am văzut-o acolo, au rețea de trenuri de înaltă viteză care circulă cu 350-380km/oră, deci multe lucruri am putea învăța de la ei. Sunt prima economie a lumii. Au făcut cea mai mare turbină electrică din lume, aproape totul e robotizat, în fabricile lor. Există perspective de colaborare din punct de vedere economic, extrem de importante și îmi doresc ca oamenii de afaceri din județul BN să aibă contacte directe cu China, nu prin intermediari și să plătească comisioane”, a precizat Radu Moldovan.

(14)

Leave a Reply