lapte

Noua etichetare a laptelui – obligatorie

Mai multe informații pe etichetele produselor lactate. Așa prevede legea de etichetare a laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, intrată astăzi în vigoare.

Dacă până acum pe eticheta produselor lactate erau trecute obligatoriu procentul de grăsime, informaţiile nutriţionale, data de expirare, condiţiile de păstrare, de astăzi înainte sunt obligatorii mult mai multe informații.
Consumatorii trebuie să afle dintr-o simplă lectură a etichetei laptelui și produselor lactate ţara din care provine materia primă. Adică laptele este românesc 100%sau provine din alte țări.
E suficient ca 1% din laptele folosit să fie importat pentru ca acel produs să nu poate fi vândut că fiind românesc.
Și derivatele din lapte precum ar fi laptele praf indiferent de compoziție trebuie trecute obligatoriu pe ambalaj. Produsul nu va putea fi vandut ca lapte proaspat.
Potrivit legii, dacă producătorii nu respectă cantităţile de lapte praf inscripţionate pe ambalaj, pot fi amendaţi cu până la 25.000 de lei şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru 6 luni.
Stelian Dolha, membru în Comisia de Agricultură spune că această lege este una dintre cele protejează consumatorii și producătorii români.

Parlamentarul liberal a scris pe pagina sa de facebook: „Dacă vrei să treci produs românesc pe ambalajul de lapte atunci nu poate fi nicio picătură din conținut adus de prin Polonia sau Ungaria, ori de prin alte părți, așa cum din păcate s-a întâmplat. Dacă vrei ca pe ambalaj să scrie că e produs natural românesc atunci nu poți să adaugi lapte praf sau alți înlocuitori – scrie produs românesc”.

(2)

Leave a Reply