DOLHA

Noua Lege a cooperației agricole a fost publicată

Noua Lege a cooperației agricole a fost publicată în Monitorul Oficial din 26 iulie.

„Legea oferă facilități fiscale importante fermierilor care se asociază: cooperativele agricole care proceseaza produsele agricole sunt scutite în primii 5 ani de impozitul pe profit, la fel și cele care au o cifra de afaceri mai mică de 2 milioane euro și au ca obiect de activitate manufacturarea produselor agricole, dar și achiziții și vânzări de produse agricole
Legea prevede scutiri și la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei productii valorificata prin cooperativa, dar și la impozitul pe venitul din arendă primit de persoanele fizice ce sunt membri fondatori ai unei cooperative, aferent terenurilor pe care l-au dat in arenda la cooperativă”, a notat Stelian Dolha, membru al Comisiei pentru agricultură, pe pagina de socializare.

Noua lege definește cooperativele agricole în funcție de persoanele fizice ce se asociază, respectiv în funcție de calitatea asociaților, astfel:
-cooperative agricole de gradul I – sunt fondate de persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, definite conform OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activității economice de către persoanele fizice. Aceste cooperative sunt înființate de persoane fizice atât ca simplii cetățeni, cât și de persoane fizice ce au dreptul să desfășoare activități autorizate.

-cooperative agricole de gradul II – sunt înființate de persoane juridice și persoane fizice sau persoane fizice autorizate. Ele pot avea ca membrii fondatori și persoane juridice pe lângă persoane fizice.

Cooperativa agricolă se înființează, se organizează și funcționează în baza actului constitutiv încheiat sub semnătură privată și atestat de avocat. Acesta cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori și valoarea părților sociale subscrise de fiecare. Pe lângă actul constitutiv, trebuie întocmit și statutul cooperativei.

Cooperativa agricolă este asimilată unui fermier, când sunt analizate schemele de plăți reprezentând formele de sprijin în agricultură, având în vedere programele de dezvoltare rurală din perioada 2014 – 2020.

(4)

Leave a Reply