O nouă platformă, un proiect civico-politic

O platformă nouă a luat naștere de Ziua Internațională a Democrației. Mai exact, Platforma Demos, un proiect civico-politic.

Prin aceasta se aduc pe agenda publică drepturile, nevoile și interesele care nu au fost până acum reprezentate cu adevărat în viața politică românească, deși au fost frecvent folosite ca teme electorale, potrivit inițiatorilor.

„Valorile care ne unesc sunt solidaritatea, incluziunea socială și respectul față de drepturile tuturor. Dacă și tu crezi în aceste valori și îți dorești ca ele să se regăsească atât în discursul public, cât și în acțiunile politice, semnează manifestul aici „, se arată pe pagina de socializare a platformei.

Claudiu Crăciun, lector universitar, unul dintre inițiatori, a precizat, într-o conferință de presă, că a depus, la sfâșitul lunii iunie, actele la tribunal pentru înființarea Partidului Democrației și Solidarității Demos.

„Mulți dintre cei care sunt aici sunt implicați în viața publică din România, în societatea civilă, și încercăm prin această construcție civico-politică să aducem o serie de idei din această zonă, să aducem energie în spațiul politic. Am fost adeptul liberalizării accesului la viața politică, înființării de partide mai ușor, schimbării sistemului electoral. Cred că este momentul să aducem și conținut, să aducem și oferte pentru cetățeni pentru a se implica”, a spus Claudiu Crăciun, potrivit unei publicatii online.

El a precizat că, în următoarea perioadă, inițiatorii acestei platforme vor începe o serie de dezbateri, în principal organizate în afara Bucureștiului, „pentru a lua pulsul, pentru a vedea care sunt problemele”.

„Noi asta încercăm să facem: să împiedicăm rupturile din societatea românească între cei care au putere și cei care nu au putere, între cei care au resurse și cei care nu au resurse”, a adăugat acesta.

„Într-o țară în care puterea politică și economică aparține unui grup restrâns de oameni, datoria noastră este să reconstruim de la bază, plecând de la oamenii simpli, de la drepturile, nevoile și aspirațiile lor, nu pentru a cuceri puterea, ci pentru a o reinventa după alte reguli. Proiectul nostru reflectă o putere care se bazează pe educație, pe implicare, pe cooperare, pe cinste, o putere folosită exclusiv pentru a construi o societate mai bună și mai dreaptă pentru toți.
Dacă vom menține traiectoria pe care ne aflăm acum, țara va rămâne condamnată la subdezvoltare și instabilitate. Elita politică guvernează fără viziune și fără proiecte, fiind preocupată doar de accesul la resurse, mimează lupta politică și instigă cetățenii la ură și dispreț reciproc. Economia se dezvoltă cu greutate, sacrificând atât energia întreprinzătorilor, cât și drepturile și prosperitatea angajaților. De multe ori sacrifică natura, resursele sau soarta comunităților locale. Educația și sănătatea devin servicii de lux pentru mulți dintre noi. Administrația este slabă, prost plătită și politizată, incapabilă să reziste abuzului de putere și cu atât mai puțin să susțină un proiect de dezvoltare. După 25 de ani de tranziție, trăim într-o societate pe care unii reușesc să o spolieze, din care mulți încearcă să scape și căreia cei mai mulți pot doar spera să îi supraviețuiască.
Credem în demnitatea tuturor oamenilor și în egalitatea lor în drepturi și oportunități, în libertatea și forța de a-și decide viitorul comun, în puterea de a schimba ceea ce pare greu de schimbat. Credem că democrația este pentru toți, tineri și bătrâni, bărbați și femei, educați și mai puțin educați, săraci și bogați. O democrație împlinită are nevoie de solidaritate, de cooperare, de încredere și de speranță.
Ne dorim:
Să depășim tensiunile politice sterile care maschează lupta pentru putere și compromisurile nefericite ale ultimelor decenii.
Să reducem drastic sărăcia, inegalitățile și privilegiile ce macină societatea din interior și o condamnă la instabilitate și subdezvoltare.
Să trecem de la un model economic bazat pe mâna de lucru ieftină, pe dumping social și de mediu la unul centrat pe producție, inovație, cooperare și sustenabilitate.
Să transformăm accesul general la educație, sănătate și cultură în priorități ale guvernării.
Să avem o guvernare transparentă și competentă, responsabilă în fața cetățenilor și capabilă să reziste capturii grupurilor de interese economice.
Să devenim mai responsabili față de natură și să construim instituții puternice de protecție a biodiversității, a apei și aerului.
Să oprim exploatarea distructivă a resurselor naturale și să integrăm prioritățile de dezvoltare economică cu cele legate de mediu și protecție a comunităților locale.
Împreună putem da un mesaj puternic pentru reconstrucția unei societăți prospere, juste și armonioase”, se arată pe pagina de socializare.

(4)

Leave a Reply