comert_MAGAZIN

Obligați să comercializeze 51% produse româneşti

Copreședintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, membru în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, a participat la o dezbatere cu privire la impactul legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească, cea cu 51 % produse românești la raft.

„Dezbaterea la care au participat reprezentanți ai retailerilor, asociațiilor reprezentative ale fermierilor, dar și ai procesatorilor, alături de deputați liberali din comisia de agricultură și ministrul Achim Irimescu a fost una, e adevarat, post-adoptare. Însă legea, o inițiativă liberală la care au lucrat toți colegii din comisia de agricultură a fost îmbunătățită cu propunerile făcute chiar de fermieri, iar loc de îmbunătățiri mai poat exista, în funcție de aplicarea propriu-zisă în viața reală.
De altfel actul legislativ va trebui completat cu hotărâri de guvern care vor stabili măsuri pentru funcționalitatea legii. Trebuie menționat doar că legea se referă strict la produsele de bază: lapte, carne, fructe și legume și nu la produse procesate și categoric va trebui articulată și cu alte legi, cum este cea a cooperației, aflată în dezbatere în comisia pentru agricultură. Ca o mențiune proiectul acestei legi, a cooperativelor agricole, prevede scutiri de impozite pe 5 ani pentru cooperativele axate pe producție și procesare, scutiri negociate intens cu Ministerul Finanțelor”, a precizat Dolha.

Legea care îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse româneşti a fost adoptată, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu majoritate covârşitoare de 293 „pentru” şi niciun vot împotrivă.

Marin Anton, iniţiatorul legii, a declarat că toţi consumatorii vor beneficia de pe urma acestui act normativ.

„Sper ca din momentul în care legea va apărea în Monitorul Oficial românii să ştie că vor putea cumpăra de la supermarketuri produse alimentare cu 20% minimum. Un al doilea aspect foarte important pentru toţi românii, toţi consumatorii din supermarketuri, este acela că produsele româneşti, produsele alimentare româneşti, vor fi în proporţie de 51% prezente pe rafturile supermarketurilor. Asta înseamnă că, atât producătorii români, cât şi consumatorii români vor avea produse proaspete şi sănătoase româneşti pentru consum”, a precizat Marin Anton, potrivit Mediafax.

(5)

Leave a Reply