ODATA CA NICIODATA

„Odată ca niciodată”, ediția a VII-a

Asociația „Odată ca niciodată” în parteneriat cu Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița a organizat cea de-a VII-a ediție a Concursului Internațional de Creație plastică „Odată ca niciodată”, Bistrița, 2016.

Vernisajul a avut loc la Galeria de Artă ARCADE 24, iar tema concursului a fost:
– Din basmele lumii
– Pinocchio
La concurs au participat 2400 de copii cu lucrări de creație plastică, coordonați de 312 cadre didactice. Participanții aparțin unor școli, asociații, cluburi din țară și din străinătate: Grecia, Anglia, Spania, Republica Moldova. Sunt expuse în jur de 1000 de lucrări.
Concursul „Odată ca niciodată” și-a propus de-a lungul celor șapte ediții ale sale să dezvăluie diversitatea formelor de exprimare artistică vizuală.
Dimensiunea socio-culturală a evenimentului este incontestabilă. Echipa de proiect și juriul special constituit din profesioniști ai domeniului au avut în vedere aspectul psihologic, cel comunicațional și cel simbolico-morfologic, așa încât să poată fi regăsit în expoziția reprezentativă a evenimentului artistico-educativ, care facilitează orientarea analizei limbajului specific desenului spre comunicare precum și examinarea producerii și receptării semnelor grafice în raport cu tipul de limbaj specific basmului.
Percepția și reprezentarea, cu ale sale funcții ilustrativ-comunicative din sensul de reprezentare, și-au găsit locul lângă desenul creativ, desenul simbolic sau desenul de reacție subiectivă. Diversitatea formelor de manifestare creativ vizuală între figurativ și abstract, linear și pictural, rațional și intuitiv, conștient și inconștient, expresiv și impresiv, dirijat și automat – au transformat desenul și culoarea în mijloc de cunoaștere și exprimare.
Franchețea gestului, prospețimea, caracterul, consonanța cu ritmul cotidian, senzorialitatea, caracterul deschis și imprevizibil sunt calitați pe care organizatorii evenimentului expozițional ODATĂ CA NICIODATĂ le-au avut în vedere în evaluarea și expunerea lucrărilor.
Expoziția „Odată ca niciodată” este un produs artistic incontestabil.

(38)

Leave a Reply