Dolha

Odiseea legii de retrocedării terenurilor continuă

Deși 40 de familii așteaptă să le fie retrocedate suprafețe din Stațiunea Pomicolă ce li se cuvin, lucrurile nu merg deloc cum ar trebui.

„Odiseea legii de retrocedare a terenurilor din Stațiunea pomicolă Bistrița continuă. Marți proiectul nostru votat de două ori în unanimitate în Comisia de agricultură și de două ori în cea juridică s-a întors pentru a 3-a oară, tot la Agricultură. Aceasta pentru că în urmă cu două săptămâni un șef de grup parlamentar de la PSD a găsit nu știu ce chichițe procedurale pentru a-l returna din plen unde era pe punctul să fie votat, înapoi la comisii. Colegii mei de la Comisia de Agricultură au votat proiectul și a 3-a oară nu înainte de a se arata deranjați că ne pierdem timpul reexaminând proiecte pentru care s-a alocat anterior timp și energie, ba chiar și o subcomisie pentru a croi o lege bună.Este bizar și că s-a invocat în plen absența de la dezbateri a reprezentanților Academiei Sisești și a ADS-ul. Nimic mai fals, mai ales că reprezentanții celor două instituții au confirmat încă odată că s-a cazut de acord și pe suprafața retrocedabilă: 144 de ha și cea care rămâne Stațiunii Pomicole Bistrița: 151 de ha. Reprezentanții Academiei au ținut să sublinieze și că în mod nejustificat municipalitatea a blocat retrocedarea celor 144 de ha mult prea mulți ani, cramponându-se de orgolii locale greu de înțeles.
După votul nostru proiectul se duce din nou la comisia juridică după care va ajunge din nou în plenul Camerei Deputaților”, a precizat deputatul Stelian Dolha.

 

De asemenea, acesta a mai adăugat că un alt subiect dezbătut a fost impunerea de produse românești, supermarketurilor.

„O altă lege care încearcă să impună supermarket-urilor desfacerea produselor românești a fost astăzi subiect aprig de dezbatere în comisia pentru agricultură . A fost a 3-a sau a 4-a varianta legislativă pe același subiect pe care o dezbatem în ultimii doi ani și care a adunat pentru a nu știu câta oară retailerii și producătorii români la masa comisiei. De data aceasta proiectul dezbătut prevedea 51 % produse românești pe rafturile market-urilor cu o suprafață peste 400 de metri pătrați și program limitat sâmbăta, iar duminica închis. Concluzia e una singură: e nevoie de voință pentru a proteja producătorii români și o formulă legislativă inspirată din practica altor state europene care au găsit soluții acceptate inclusiv de reglementările stricte ale UE.

(8)

Leave a Reply