PER

PER BN: „Râul de munte Valea Mare. Asta-i pohta ce-am pohtiti!”

Președintele PER BN, Marius Țetcu, consideră că turismul montan și promovarea apele de munte sunt doar povești țesute cu fir alb.

„Anul 2016 pe apele de munte din județul Bistrița-Năsăud a început în forță!

Modernizări de drumuri cu mutarea cursului de apă și utilaje care se bălăcesc printre păstrăvi (sic), cu MHC-uri gata să se nască și bineînțeles mioritica exploatare de balast din albia minoră a minunatelor noastre râuri pe cale de dispariție, după bunul plac al unora.

Turismul montan, promovarea apele de munte … perla Strategiei județului Bistrița-Năsăud o poveste … ridicolă.

… albia minoră a râului de munte Valea Mare, înainte de podul rutier către Valea Zânelor, doi țăruși (legea spune; bornele vor fi fixe, din beton și vopsite la capete) înfipți printre pietre, delimitează un “perimetru” de exploatare balast cu tot ce înseamnă viață în acel curs de apă.

Oricum, în “creierii” munților acest aspect trece cu vederea, avem destule probleme grave lângă poartă, cine are timp și de pietre, nisip, apă … lipani (specie de pește pe cale de dispariție, protejat de lege în toate apele de munte din România). Murmurul vieții din munții Carpați în Bistrița-Năsăud … este pe mâini bune.

Câteva sute de metri în amonte, “copy paste” dar fără țăruși de data asta. Vorbele sunt de prisos! Sperăm însă ca imaginile să facă cât o sută de cuvinte iar instituțiile abilitate să se autosesizeze”, precizează Cristian Țetcu.

 

(4)

Leave a Reply