DESEU

Peste 130.000 de români, la Ziua Curățeniei Naționale

Peste 136 000 de români auparticipat la Ziua de Curățenie Națională pe 24 septembrie.

„Sâmbătă, românii din fiecare judeţ al ţării şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor.
Primele estimări arată că peste 136 000 voluntari au strâns peste 168 000 de saci cu deşeuri în Ziua de Curăţenie Naţională “Let`s Do It, România!”. Organizată pentru cel de-al cincilea an, acţiunea a devenit o tradiţie pentru români, care aleg să-şi ofere timpul şi energia pentru o cauză în care cred cu tărie”, informează Cristian Țetcu, Coordonator județean Let’s Do It, România! pentru Bistrița-Năsăud.

În topul județelor cu cei mai activi voluntari se găsesc Botoșani (16 000 voluntari – 8000 saci – intermediar), Maramureș (12 000 voluntari – 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari – 14 500 de saci), Gorj (10 140 – 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari – 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari – 8000 de saci), Buzău (5 582 voluntari – 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari – 6212 de saci).

“Let’s Do It, România! în județul Bistrița-Năsăud a reușit să mobilizeze 1.465 voluntari, care au colectat 3.260 de saci cu deșeuri din mediul natural. Cei mai implicați au fost elevii și cadrele didactice, în număr de peste 800.
Cei mai activi voluntari adulți provin din mediul rural, peste 400 de persoane considerând că implicarea în proiectele de mediu este necesară și reflectă normalitatea. Au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor de mediu și ai organizațiilor neguvernamentale.
Înlăturarea din mediul natural a peste 200 de tone deșeuri depozitate ilegal este un rezultat care face cinste tuturor voluntarilor bistrițeni care au participat. Ei pot spune cu mândrie – Am reușit!”a declarat Cristian Țetcu, Coordonator județean“Let’s Do It, România!” pentru județul Bistrița-Năsăud.
Deşeurile colectate de către voluntari au fost deşeuri precum: PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (câini, pisici, păsări, cai) aruncate în ape, păduri și pe marginea drumului.
Participanţii la “Let`s Do It, România!” provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari se numără elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilităţi şi chiar deţinuţi, care realizează astfel muncă în folosul comunităţii. Dacă cel mai tânăr voluntar are doar 3 ani, a venit însoţit de părinţi şi învaţă să respecte natura, cel mai vârstnic voluntar are 80 de ani şi i-a impresionat pe cei din jur prin implicare şi dedicare.
Anul acesta, România a făcut curățenie alături de Republica Moldova, coordonând și activitatea de la Chișinău. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chișinău, iar la protestul împotriva deșeurilor din spațiile verzi au participat3 522 de voluntari, elevi, studenți, profesori, funcționari publici, avocați, doctori, ingineri, programatori, cântăreți, mame și tați, bunici și nepoți. Participanții la curățenie au colectat din spațiile verzi 8 068 de saci, dintre care, peste 2 500 de saci cu deșeuri reciclabile. Marea parte a deșeurilor colectate au fost sticle și ambalaje de plastic și veselă de unică folosință, însă voluntarii au luptat și cu pneuri de mașini, canapele și obiecte de uz de casnic.
“Mulţumim tuturor voluntarilor care an de an aleg să se implice în schimbare şi participă la acţiunile noastre de curăţenie.”Let`s Do It, România!” este un simbol al voluntariatului în România, un exemplu că românii se pot uni pentru o cauza pozitivă, o dovadă că românilor le pasă de natură şi de mediul în care trăiesc. Ne bucurăm să vedem că oamenii înţeleg că este nevoie de implicare constantă pentru a schimba mentalităţi şi a îmbunătăţi problema deşeurilor. Dorim ca, prin această inițiativă, să atragem atenția autorităților naționale și locale că România are nevoie de o reformă urgentă pentru colectarea a ceea ce aruncăm, altfel riscăm să sufocăm România de deșeuri!” a declarat Andrei Coșuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, România!“.
We Did It Again, România!

“Let`s Do It, Romania!“ este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Kaufland România.

 

(4)

Leave a Reply