protest BODNARIU

Peste 2000 de persoane pentru susținerea familiei Bodnariu

După ce cazul familiei Bodnariu a ajuns în atenția presei, a guvernului, dar și a altor țări, s-au organizat manifestații, în mai multe țări pentru susținerea acestora și împotriva abuzurilor comise de către Barnevernet.
Astăzi, 30 ianuarie, oameni din peste opt orașe din țară și străinătate au organizat manifestații pentru susținerea familiei Bodnariu, printre acestea și Bistrița.

Astfel în faţa Palatului Administrativ s-au aflat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul din Căianu Mic, Paul Ştir, managerul Rombat Ioan Repede, consilierul judeţean Samuel Coman, fostul comisar şef al Gărzii de Mediu, Maxim Pop, protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, mai mulţi preoţi ortodocşi, dar şi credincioşi ai altor biserici.

Scopul protestului a fost după cum se știe, împotriva abuzurilor Barnevernet din Norvegia.
Marius și Ruth Bodnariu sunt o familie mixtă româno-norvegiană ce locuiește în Norvegia de 10 ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) și Ezekiel (4 luni). Marius este lincențiat în Ingineria Sistemelor și Informatică Aplicată la Universitatea Politehnică București, angajat al primăriei Redal, Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din orașul Forde.
În data de 16 Noiembrie 2015, statul norvegian, prin instituția de protecție a copilului, Barnevernet, le-a confiscat copiii și i-a dat în plasament în trei familii diferite, fără o anchetă socială prealabilă și fără o anchetă psihosocială și emoțională a copiilor. Procedura de confiscare a copiilor familiei a fost declanșată în urma unui denunț telefonic a directoarei școlii din orașul Vevring, unde fetițele Eliana și Naomi sunt eleve. În denunț, directoarea școlii își exprima îngrijoararea privind educația religioasă pe care fetițele o primesc acasă, faptul că ar putea fi disciplinate, menționând că părinții și bunica sunt creștini radicali și că acest fapt ar crea un handicap copiilor. În același denunț, directoarea școlii menționează inteligența și creativitatea celor două fetițe, evidențiind faptul că nu consideră că ele sunt abuzate fizic sau psihic, solicitând doar îndrumarea protecției copilului. Directoarea școlii, cu ceva timp în urmă, a fost foarte categorică în a interzice uneia dintre fete să mai cânte, după ce fetița a cântat un cântecel creștin colegilor. În urma acestui denunț, Barnevernet face sesizare pentru deschiderea unui caz de violență în familie și fără a notifica familia în prealabil, în data de 16 noiembrie, Barnevernet Naustdal a mers la școală și le-a luat în custodie pe cele două fete, după care împreună cu poliția a mers acasă la familia Marius și Ruth Bodnariu, de unde a luat în custodie și pe cei doi băieți, Matei și Ioan. Mama a fost arestată și dusă la sediul poliției locale, aceași procedură de arestare aplicându-se și tatălui, care era la serviciu. După câteva ore de interogatoriu, fără ca Marius să fie asistat de un avocat și fără prezența unui translator, Marius și Ruth Bodnariu au fost eliberați împreună cu bebelușul de 3 luni, nefiind considerați periculoși și li s-a comunicat faptul că în următoarea zi li se va explica despre ce este vorba. În mod ilegal, autoritățile au procedat la arestarea celor doi fără a le prezenta învinuirile, împreună cu dovezile care au condus la aces gest extrem, acela de arestare a unei persoane. Pentru determinarea părinților de a sta liniștiți și a nu apela la serviciile unui avocat, cei doi au fost asigurați că situația se va rezolva în mod pozitiv. În 17 noiembrie, contrar declarațiilor optimiste din ziua precedentă, Barnevernet ia în custodie, însoțiți de poliție, și pe bebelușul Ezekiel.

„În urma deciziei unei comisii locale de audiere, părinții sunt acuzați de abuz fizic asupra copiilor, fără a exista dovezi în acest sens, fapt ce conduce la investigații medicale complexe asupra copiilor, ulterior raportul medical menționând faptul că nu există semne de abuz fizic sau psihic în ce-i privește pe copii. Totuși, doar în baza declarațiilor, pe care Barnevernet pretinde că au fost date de copii (chiar și aceste declarații unele dintre ele se contrazic), comisia stabilește că (1) bebelușul poate fi văzut doar de două ori pe săptămână, câte două ore de mamă și tată, (2) că cei doi baieți pot fi văzuti doar de mamă o dată pe săptămână, (3) iar ca cele două fete mari nu pot fi văzute deloc de către părinți și nu au mai fost văzute din data de 16 noiembrie. (Abia de câteva zile, probabil la presiunea protestelor de până acum, părinților li s-a îngăduit să vorbească cu fetele la telefon.) Nu se cunoaște dacă declarațiile copiilor au fost luate în prezența unui psiholog și nici modul în care au fost luate acele declarații, în prima fază nefiind prezent și un reprezentant/avocat al părinților pentru confirmarea respectării procedurii de audiere a minorilor, procedură care trebuie să se efectueze fără a se crea vreun traumatism psihoemoțional minorilor. Până la acea dată, Marius și Ruth Bodnariu nu au primit niciun avertisment din partea autorităților în care să fie atenționați de deficiențe în creșterea și educarea propriilor copii. Nu s-a efectuat nicio anchetă socială și nicio evaluare a impactului despărțirii copiilor de părinți, precum și impactul despărțirii fraților, prin aceasta încălcându-se interesul superior al copilului. La acest moment, copiii sunt ținuți nejustificat în trei familii surogat, în două orașe diferite la distanțe de 3,5 ore de casa părintească. Copiii spun că le este dor să-și vadă părinții și să se întoarcă acasă, dar Barnevernet neagă acet lucru. Paradoxal, în data de 15 decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinților li s-a comunicat că autoritarea de protecție a copilului vrea să îi cunoască mai bine și să-i evalueaze abia în luna februarie 2016, dar că în același timp demarează procedura de decădere din drepturile parentale, pas antemergător procedurii de adopție pentru toți cei 5 copii ai familiei. Până la această oră nu sunt clare și explicabile câteva aspecte privind toată procedura de confiscare a celor 5 copii și dorim să atragem atenția asupra lor:
– încălcarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20.11.1989, în special art.5, 8, 9, 14, 18, art.20 alin,3, și art. 30,
– forta extremă și abuzivă a Barnevernet,
– lipsa unei anchete sociale prealabile,
– lipsa unei evaluări a impactului separării copiilor de părinți și a separării fraților prin plasarea în trei familii diferite,
– lipsa de transparență,
– interogatoriu fără translator și fără avocat, încălcându-se astfel dreptul la apărare,
– constrângerea de a nu contacta ambasada,
– lipsa unor evidențe de abuz fizic sau psihic,
– întârzierea întocmirii documentației în limba română, așa cum prevede legea,
– mama nu-și poate alăpta bebelușul de 4 luni decât de două ori pe săptămână,
– presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este abuziv cu ea și că astfel își va primi copiii,
– amenințări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-și mai vadă copiii niciodată, amenințări care, venind din partea unor reprezentanți ai instituției, reprezintă o infracțiune evidentă de șantaj și amenințare,
– plasarea copiilor în orașe diferite la distanță de 3,5 ore de casă, inclusiv a bebelușului de trei luni care trebuie alăptat, deși avocatul a găsit o locație în apropierea casei părintești,
– manipularea copiilor prin întrebări direcționate, pentru a da declarații prin care părinții să fie incriminați.
Astfel de metode și atitudini, care nouă ca români, ne aduc aminte de totalitarismul comunist, ne determină să acuzăm Barnevernet, implicit statul norvegian de complicitate, de încălcarea flagrantă a drepturilor familiei și a drepturilor omului, de amenințări și intimidări asupra familiei, asupra avocaților care se implică în aceste cazuri (unii dintre ei pierzându-și licența), de tentative de mușamalizare și îngrădirea libertății de exprimare religioasă”, se arată pe pagina de susținere a cazului.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu a precizat că e halucinant ceea ce se petrece.

„Nu am venit în calitate de primar, ci de om. Nu-mi face plăcere Ovidiu Cretu protestsă particip la această acţiune de protest, trebuie să recunosc, dar sunt obligat să o fac din conştiinţă pentru că ceea ce se întâmplă e absolut halucinant, iar societatea românească, dar nu numai, societatea în general, trebuie să îşi spună cuvântul faţă de acest gen de acţiune. Am venit să mă alătur celor care protestează faţă de astfel de alienări ale societăţii umane”, a precizat Ovidiu Crețu, primarul municipiului Bistrița.

Totodată unul din organizatori a adăugat că trebuie ca acești copii să revină în familie.

„Suntem solidari cu această familie, protestăm împotriva abuzurilor Barnevernet şi, în acelaşi timp, transmitem un mesaj de încurajare pentru cei din România, organele de stat, să facă mai departe ce trebuie să facă pe toate căile posibile, legale, să aducă aceşti copii în familie, unde le este locul”, a precizan Lucian Oniga, unul din organizatori.

De asemenea, subprefectul Ovidiu Frenț a preluat memoriile adresate de manifestanți președintelui Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș și speră ca într-un timp scurt situația să se rezolve.

„Astăzi am participat la mitingul organizat de confesiunile neoprotestante din Bistrița determinat de cazul Bodnariu. O manifestație-model la care au participat circa 2.000 de bistrițeni și reprezentanți ai tuturor bisericilor creștine, fapt care demonstrează încă o dată că la Bistrița ne putem uni în jurul unor cauze care transced apartenența religioasă sau politică.
Am preluat în calitate de reprezentant al guvernului memoriile adresate de manifestanți președintelui Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș.
Cred că măsura luată de autoritățile norvegiene de separare a copiilor de părinți este una excesivă și contravine dreptului internațional în materie.
Sper ca în cel mai scurt timp reacțiile interne și internaționale la acest caz să ducă la reîntregirea familiilor separate abuziv (sunt mai multe asemenea situații) și chiar să provoace modificări legistlative pentru o corectare definitivă a unui sistem de protecție al copilului deviat de la normalitate.
La 20 noiembrie 1989 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Convenția Drepturilor Copilului, ratificată în România prin Legea nr.18/1990 (rep.), care conține printre altele următoarele articole:
„2.Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.
3.Copilul care a fost separat de ambii părinți sau de unul dintre aceștia, printr-o măsura dispusă în condițiile legii are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu ambii părinți, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului (aspect invocat de autoritatile norvegiene).
22.Copilul are dreptul să crească ALĂTURI DE PĂRINȚII SĂI. Copilul are dreptul să fie crescut într-o atmosferă de afecțiune și de securitate materială și morală. …”, precizează Frenț.

sursa. Ovidiu Frenț

PROTEST BODNARIU 1

(13)

Leave a Reply