2016-06-05 09.22.52

Peste 280 de polițiști au asigurat măsuri de pază

Din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure din ultimii ani. Asta susțin reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor locale, peste 500 de poliţişti au acţionat în judeţul Bistriţa-Năsăud, atât în preajma secţiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a sesizărilor cu caracter electoral.
Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral.
Desfășurarea în siguranţă a procesului electoral s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.

În acest context, peste 280 de polițiști au asigurat măsuri de pază şi protecţie la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite.

Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în această zi, numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de Poliția Română și-au atins scopul.
Poliţiştii din întreaga ţară desfășoară activități de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot.
Totodată, sunt în curs de cercetare 3 infracțiuni privind “coruperea alegătorului”.
De asemenea, polițiștii au constatat 6 fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe semnalau, comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice ori fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinelor de vot.

Precizăm că, în perioada următoare, polițiștii vor desfășura activități sub coordonarea procurorilor din cadrul unităților de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum și stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs.
Reamintim că, pe toată perioada electorală, însemnând campania electorală, ziua și pre-ziua votului, față de situația înregistrată la precedentele alegeri locale din 2012, numărul de sesizări a scăzut cu 43%, infracțiunile sesizate au fost cu 51% mai puține, iar al contravențiilor cu 53%. La data de 5 iunie a.c., poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că, unul dintre membrii unei secţii de votare de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a votat la secţia de votare al cărei membru era, cu toate că acesta nu avea reşedinţa în localitatea respectivă.
În cauză s-a întocmit dosar penal, urmând a se da soluţie legală prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

(6)

Leave a Reply