caini

Peste 500 de câini admirați la Bistrița

Husky, dog german, ciobănesc carpatin românesc și multe alte rase de câini, au putut fi admirate sâmbătă și duminică de bistrițeni în Heidenfeld, la concursul chinologic „Bistritzer Burg Dog Show 2016” .

„Avem un număr de 86 de rase, am ajuns la un număr impresionant, 570 de câini înscriși pe 5 evenimente chinologice, deci 1400 și ceva de foi de arbitraj. Concurenți din 9 țări, din Serbia, Italia, Finlanda, Franța, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Croația, Finlada și bineînțeles din România. De asemenea, avem cu 100 și ceva mai mulți câini față de anul trecut”, a preciat Matilda Gubesch, președinte Asociația Chinologică Bistrița-Năsăud.

Pentru cele două zile de concurs, organizatorii au pregătit mai multe probe, pentru toate categoriile de vârstă, acordându-se următoarele premii: Cea mai bună pereche, Cel mai frumos grup de creștere, Cel mai frumos ciobănesc românesc, Best Baby, Best Puppy, Best Junior, Best Veteran şi Best in Show.

„Arbitrarea se face pe rase ți în cadrul raselor, diferențiat, pe sexe, masculii separat, femelele separat, iar în cadrul celor două sexe pe grupe de vârstă. Astfel, avem clasa Baby, câini cu vârstă cuprinsă între 3 și 6 luni, apoi clasa Puppy-câini cu vârste între 6-9 luni, clasa Junior-cu câini între 9-15 luni, clasa Intermediară pentru câini cu vârstă între 15-24 luni, clasa Deschisă- care este pentru câinii cu vârsta peste 15 luni, clasa Campioni-pentru acei câini care deja au obținut un titlu de campion într-una din țările membre ale Federației Chinologice Internaționale, și clasa Muncă-pentru câinii la care se cere și probă de muncă și au obținut un certificat recunoscut de către Federația Chinologică Internațională. Pentru câinii care au vârsta peste 7 ani avem clasa Veterani. Fiecare dintre aceste clase obțin un anumit calificativ și pot obține un titlu. După ce s-a făcut arbitrarea pe rase, se face arbitrarea pentru desemnarea câștigătorilor pe fiecare din clasele de vârstă, pe grupe de rase. Federația Chinologică Internațională, recunoaște zece grupe de rase, practic sunt aproape 500 rase recunoscute, ca exemplu grupa I-este grupa câinilor ciobănești, grupa a II-a este a câinilor utilitari,etc. Arbitrul apreciază în conformitate cu standardul în primă fază aspectul de ansamblu al câinelui, atât în poziție statică, cât și în mișcare. După care apreciază regiunile corporale și grupele de regiuni corporale, urmărește de asemenea, și mișcarea pentru că aceasta dă indicii asupra aplomburilor, asupra încheieturilor câinelui, a mudului și corectitudinii în care acestea sunt conformate. Pe baza tuturor acestor observații arbitrul desemnează cel mai bun câine al rasei care va participa ulterior în desemnarea câștigătorului competiției”, a precizat Florin Spădaru, maestru de ceremonii.

”Bistritzer Burg Dog Show 2016” a fost organizat de Asociația Chinologică Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Carpatin Club România.

(12)

Leave a Reply