bani ue

Peste 70% dintre fraudele din agricultură cu fonduri UE provin din România

Parlamentarii europeni vor discuta la Strasbourg, în cadrul şedinţelor plenare, care sunt soluţiile pentru oprirea fraudelor cu fonduri UE de la nivelul statelor membre. Aceştia analizează un raport aferent anului 2014 în care se face referire şi la România, care împreună cu alte trei ţări este responsabilă de 71% dintre fraudele din agricultură.

În 2014, sectorul dezvoltării rurale prezintă cel mai mare număr de nereguli frauduloase raportate, cu cea mai mare creștere în comparație cu 2013. Este vorba despre fraude care au apărut în cheltuirea banilor europeni, dar şi atunci când trebuia să se încaseze bani la bugetul statelor membre, se arată în raportul anual pe 2014 privind protejarea intereselor financiare ale UE – combaterea fraudei.

„Parlamentul European este preocupat de creșterea constantă a numărului neregulilor fără caracter fraudulos aferente fondurilor UE gestionate direct, atât în ceea ce privește numărul de cazuri, cât și sumele implicate; este surprins de faptul că numărul neregulilor frauduloase a crescut în 2014 de patru ori față de exercițiul precedent și solicită Comisiei explicații detaliate și măsuri necesare pentru contracararea acestei tendințe”, se arată în raport.

În ceea ce privește cheltuielile, în 2014 numărul neregulilor constatate și raportate ca având caracter fraudulos a scăzut doar cu 4 %, după o creștere cu 76% în 2013.

(4)

Leave a Reply