Petiție de restituire a tezaurului românesc de la Moscova

Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunțat, că a returnat donația de 100 de euro făcută de Ambasada rusă la București, considerând-o batjocoritoare. Mai mult, acesta a trimis și o scrisoare ministrului rus de Externe, în care cere returnarea „tezaurului românesc furat”.

Tomac afirmă că donația Ambasadei Ruse a fost un pretext „tocmai potrivit pentru a transmite un mesaj politic plin de dispreț. Materialul video, lansat odată cu anunțul donației extrem de ‘generoase’ de 100 de euro, nu face decât să demonstreze din nou ostilitatea Moscovei față de România. Denaturarea cu bună știință a istoriei noastre este o ofensă care nu poate fi tolerată”, scrie pe pagina de socializare a lui Eugen Tomac.

„În numele tuturor românilor care s-au simțit jigniți de gestul Ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, consider că returnarea celor 100 de euro, reprezentând donația statului rus, este cel mai corect gest de răspuns”, continuă președintele executiv al PMP.

„Totodată, i-am adresat o scrisoare ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, în care solicit, în schimb, returnarea Tezaurului românesc aflat la Moscova”, mai scrie el, atașând scrisoarea care a fost expediată ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

De asemenea, prim-vicepreședintele PMP Bistrița-Năsăud, Vasile Ioan Bindea, cere susținerea bistrițenilor pentru returnarea tezaurului românesc de la Moscova.

„Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a trimis Ambasadei Rusiei o adresă în care solicită restituirea tezaurului românesc. Este un proiect de țară pe care trebuie să ni-l asumăm, nu trebuie să vedem în acest tezaur doar niște lingouri, niște documente, ci identitatea noastră națională. Sunt foarte multe valori pe care nu le poți cuantifica în kilograme sau în valoarea aurului, valoarea morală este mult mai mare și acest lucru obligă fiecare generație să facă totul pentru a își recupera identitatea. Eu am lansat pe internet o petiție pentru recuperarea tezaurului românesc și îi rog pe toți bistrițenii să o susțină. Ușa noastră este deschisă pentru toți cei care gândesc românește”, spune prim-vicepreședintele PMP Bistrița-Năsăud, Vasile Ioan Bindea.

Tezaurul României a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc.

(0)

Leave a Reply