colibita

Petiție pentru Colibița!

Pe internet circulă o petiție, prin care cetățenii încearcă să schimbe ceva în zona lacului Colibița. Asta după ce sute de persoane au venit îmbătați de mirajul „Mări de la munte” și au plecat cu „buza umflată”.

„E cazul ca autoritățile locale să se implice pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple începând cu 2017!
Colibița trebuie să devină Stațiune cu plaje publice, căi de acces la lac și drum modernizat!

Cerem: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Apele Romane, Comuna Bistrița Bîrgăului, Bistrița-Năsăud, precum si altor autorități abilitate să se implice pentru ca acest loc de basm, lacul Colibița BN – locul cu cel mai pur aer din Europa, să fie transformat într-un loc primitor, o Stațiune Turistică cu drumuri asfaltate, căi de acces la lac și plaje publice amenajate pentru turiști!

Mii de turiști au fost la Colibița, noul paradis românesc, dar au plecat extrem de dezamăgiți. Accesul la celebrul lac a fost interzis de proprietarii de la malul lacului chiar dacă acesta aparține de Apele Române. In aceeasi situatie sunt mii de turisti care au venit in aceasta vara la Colibita, pentru ca zona s-a dezvoltat extrem de mult. Peste noapte au aparut numeroase pensiuni, iar cei care au reusit sa cumpere teren l-au ingradit si nu au mai lasat cale de acces catre apa. Degeaba este lacul este in proprietatea apelor romane. Autoritatile locale nu au prevazut, asa cum ar fi trebuit poteci de acces si chiar o zona publica pe mal. In aceste conditii, cei cazati in pensiunile mai indepartate nu au cum sa ajunga la apa. Ar trebui sa sara gardurile ori sa mearga la localuri cu deschidere la lac, unde trebuie sa comande ceva de mancare sau de baut, daca vor sa admire privelistea” se arată pe pagina dedicată petiției.

Aceasta se găsește aici.

Colibița a fost o stațiune turistică și climaterică renumită pentru concentrația mare de ozon și ioni de iod recomandată pentru tratamentul afecțiunilor pulmonare și cardiace. La începutul anilor ’80 stațiunea a fost demolată, odată cu strămutarea satului, pentru a face loc lacului de acumulare hidroenergetic Colibița care are o lungime de peste 5 km.

Lacul este amplasat la 50 de km de Municipiul Bistrița, la poalele Munților Călimani, la o altitudine de 900 de m. A fost creat prin inundarea vechii localități Colibița, pe fundul lacului încă find vizibile rămășite ale locuințelor, bisericii din centrul satului și copaci care străjuiau localitatea în urmă cu 30 de ani.

Legenda Lacului Cobilița vine de la Moș Gabriș, unul dintre profeții locului. Acesta a trăit în perioada 1861-1914, fiind unul dintre cei mai învățați oameni ai locului. Înainte de a muri acesta a prezis că satul va fi acoperit de ape.
Multe dintre prezicerile sale au fost adevărate. Prima lui profeție a fost cu privire la fratele său. Acestuia i-a prezis că va arde și că trupul său va fi scos din mormână de o viitură puternică.
De asemenea, Moș Gabriș a prezis că drumul dintre Cobilița și Mureșenii Bârgăului va fi supus alunecărilor de teren.

(15)

Leave a Reply