PLOI-NINSORI

Plătim dublu pe apa de ploaie

Bistrițenii plătesc, la fel ca aproape toți românii de două ori pentru ploaie.

Taxei meteorice din facturile primite de la Aquabis de bistrițeni indiferent de consumul efectiv de apă i se adaugă taxa pe care o plătește municipalitatea pentru ploaia care cade pe trotuare.

Directorul Regiei de Apă- Aquabis, Ioan Șandru a declarat pentru emisiunea Impact că existența acestei taxe și nivelul ei este reglementat de dispoziții legale dar si că regia de apă nu poate interveni.
Nivelul taxei este calculat printr-un algoritm care ține cont de precitațiile înregistrate în județ și comunicate de Agenția de Meteorologie Cluj în timp ce municipalitatea plătește în funcție de înregistrările unor contoare de pe trotuare.

„Nu am inventat-o noi AQUABIS-ul. A primit-o ca și legislație Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Publice au impus-o pentru toți operatorii de apă-canal din țară, e vorba de un coeficient, 0,85 înmulțit cu suprafața construită și aici ar intra acoperișurile la clădiri, curți betonate, și înmulțit cu cantitatea de apă de ploaie pe metru pătrat comunicate de către meteorologie, la care se adaugă 0,05 coeficient mai mic, ori suprafața neconstruită înmulțită cu aceiași cantitate de ploaie pe metru pătrat comunicate de meteorologie
Poate să și depășească, mai ales în mediul rural unde consumul se învârte la 1-2 metri cubi de apă să depășească valoare pe factura inclusă pentru apa de ploaie, pe cea pentru apa consumată sau pentru canalizare. Apa care ajunge în canalizare se amestecă cu apa menajeră, și trenuie să intre în proces tehnologic de epurare
Cetățeanul care dorește un calcul mai riguros care poate să ducă și la o reducere banăuiesc că a valorii facturii, să facă o solicitare scrisă către noi. Avem o echipă care se deplasează în teren,măsoară suprafețele pentru că în calcul se iau suprafețele declarate de fiecare consumator al nostru când încheie contractul. Pot să mai existe și situația în care să existe pante invers decât cea în care este canalizarea și apa nu ar avea cum să ajungă de pe acoperiș sau de pe curtea betonată, în canalizare și atuncea omul este scutit.
Cine își face un bazin pentru retenție și pe urmă utilizează pentru udat grădina, sau ce are, nicio problemă, solicitare, comisia merge la fața locului și se poate rezolva”, a precizat Ioan Șandru-director AQUABIS.

Mai multe consilii județene si primării din România, în subordinea cărora se află regiile de apă au decis prin hotarari suspendarea acestei taxe controversate împotriva căreia s-au formulat petiții în toată țara. Printre consiliile care au renunțat la taxarea apei de ploaie se numără Iașiul din 2011, Râmnicu-Vâlcea, din 2015, Doljul sau municipiul Baia Mare.
Directorul Aquabis susține însă că legea nu permite asemenea derogări și că cei care au renunțat la taxă ar putea buni de plată în fața Curții de Conturi.

(0)

Leave a Reply