DSC03942-crop

Post, campanie sau Maial?

Jurnalistul Marius Chiuzat propune într-o scrisoare deschisă primarului municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, reprogramarea Maialului, motivând faptul că este post, se aproprie campania electorală și vor fi și zile ploioase, atunci când municipalitatea a programat acest eveniment.

 

„Domnule primar Crețu, nu faceți concurusul de gătit gulaș în timpul Postului.

În ultimii ani, la Bistrița s-a organizat în luna Mai – după Paște, Maialul Maghiar și concursul de gătit gulaș la ceaun, unde au fost înscrise zeci de echipe de bucătari din municipiu, județ sau străinătate, eveniment la care au participat în calitate de consumatori mii de oameni, majoritatea creștini-ortodocși, greco-catolici, penticostali sau baptiști.

În luna mai 2016 este programată campania pentru alegerile locale și se pare că dumneavoastră domnule primar și comunitatea maghiară v-ați gândit să decalați Maialul și în mod special concursul de gătit gulaș în 24 aprilie. Se pare că motivația dumneavoastră a fost datș de cauze pur politice deoarece la concurs pot participa si echipa ale tineretului PSD-ist, ale măturilor, firmelor afiliate și a altor purtători de tricouri roșii, lucru care ar fi interzis în luna Mai, pe perioada campaniei electorale.

În acest context dumneavoastră domnule primar Ovidiu T. Crețu ați uitat un lucru foarte important și anume că: în luna Aprilie 90% din credincioșii bistrițeni țin Postul Sfintelor Paști (ortodocși, greco-catolici, penticostali, baptiști etc.) iar în 23 Aprilie este sărbătoarea Sfântului Mc. Gheorghe – Purtătorul de Biruință, iar în 24 Aprilie când este programat concursul pentru gătit gulaș este o zi extrem de importantă pentru credincioși și anume, Intrarea Domnului în Ierusalim.

Se pare că dumneavoastră nu ați ținut cont de credința și religia majorității bistrițenilor care fiind în post, nu vor putea degusta preparatele gătite la ceaun din carnea de porc și vită pe care o puneți la dispozitia participantilor la concurs, prin Primăria Bistrița.

Dacă credința dumneavoastră creștină, de fiu de preot greco-catolic convertit la ortodoxie este reală, la fel ca și participările la slujbele de la bisericile ortodoxe și greco-catolice, atunci vă invit să țineți cont de Postul Sfintelor Paști și să reprogramați pentru luna Mai concursul de gătit gulaș la ceaun.

În altă ordine de idei, conform datelor meteo, vor fi în 23 și 24 Aprilie 2 zile foarte ploioase, chiar cu furtuni, acesta fiind încă un motiv în plus pentru a reprograma manifestările din acele zile.

Vă mulțumesc”, precizează jurnalistul Marius Chiuzan.

 

 

(7)

Leave a Reply