frent

Prefectul județului invită bistrițenii la sărbătoare

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul cel mai important din istoria României, înfăptuirea unor dorințe de mii de ani a românilor din granițele fostei Dacii. La 1 Decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu România.
Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca si Zi Națională a României după înlăturarea regimului comunist.
La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegați și peste 100.000 de români veniți din toate colțurile țării au decis unirea tuturor românilor din Transilvania cu România. A fost un moment unic în istoria României de care mai marii vremii au știut să profite, înfăptuind astfel, visul de veacuri al românilor.

„Stimați locuitori ai județului Bistrița-Năsăud,
Cele mai fierbinți momente ale istoriei noastre moderne au avut loc în perioada iernii: Mica Unire din 24 ianuarie 1859, Marea Unire din 1 decembrie 1918 și Revoluția Română din 16-22 decembrie 1989. Poate tocmai de aceea acest aparent paradox ne face să căutăm în fiecare an cu înfrigurare semnificațiile acestor momente hotărâtoare pentru destinul nostru ca și națiune dar mai ales relevanța lor în societatea românească de astăzi și importanța lor pentru cea de mâine.
Mai este oare pentru noi astăzi importantă Ziua Națională? Vor avea nevoie copiii noștri și generațiile viitoare de o zi națională?
Da! Astăzi România, ca stat național, are nevoie mai mult ca oricând de identitate, de tradiții și de repere solide, iar Ziua Națională este unul dintre acestea. Nu putem asigura viitorul acestei țări dacă nu păstrăm și nu transmitem mai departe valorile care ne-au format, care ne dau sentimentul apartenenței la o națiune și nu doar la o populație.
Într-o lume supusă agresiv globalizării și într-o Europă slăbită de diverse tipuri de crize, România rămâne una dintre țările în care mai există din fericire valorile fundamentale care au dus în sec. XIX la formarea națiunilor. Identitatea noastră națională nu este desuetă și nici nu se opune progresului sau formelor asociative ale țărilor, ea reprezintă esența a ceea ce ne definește și este contribuția noastră la Uniunea Europeană și la civilizația mondială.
Avem ca și celelalte țări din spațiul european o identitate formată în mii de ani de evoluție, îmbogățită de contribuția tuturor etniilor care au trăit pe acest teritoriu la care ne raportăm atunci când ne gândim sau când vorbim despre ”Țara noastră”!
Valorile naționale și cele europene pot fi promovate împreună prin dialog civic, etnic și social autentic, prin explicarea avantajelor și a complementarității acestora.
Vă invit deci să ne punem tricolorul pe haină, pe casă și în suflet și să ne bucurăm cu toții de această sărbătoare a Zilei Naționale, cu asumarea rolului nostru ca și cetățeni și a responsabilităților ca și instituții pentru realitatea în care trăim. În acest mod va fi posibil viitorul nostru ca și țară iubită din interior și respectată din exterior, vor fi vizibile progresul și prosperitatea la care avem cu toții dreptul să sperăm și datoria să contribuim și va avea șansa de a se îndeplini urarea pe care astăzi o facem din toată inima:
LA MULȚI ANI ROMÂNI, LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”, transmite Prefect ul județului BN, Ovidiu Victor Frenț.

(4)

Leave a Reply