MIEI

Prevenirea apariței toxinfecților alimentare

În perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradițional consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, DSVSA-BN a dispus măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, alături de alte alimente de origine animală.

„La aceste acțiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, circumscripția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor Bistrița și ai circumscripțiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ) BN”, informează DSVSA BN.

Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică.

„Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar- veterinar pentru sacrificarea de ovine și publicate pe site-ul ANSVSA și în centre de sacrificare autorizate temporar, organizate în condițiile legii și amenajate corespunzător, în care se asigură supravegherea sanitară-veterinară și în care sunt respectate condițiile de igienă, cerințele legale privind identificarea și bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific.
Mieii destinați sacrificării trebuie să fie identificați cu două crotalii în exploatația de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau către târgurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și documente sanitare veterinare (formular de mișcare și certificat de sănătate)”, adaugă DSVSA BN.

Primăria municipiului Bistrița a amenajat un punct de sacrificare a mieilor în piața de pe strada Tărpiului, pentru care a solicitat la DSVSA autorizație sanitară veterinară temporară, pentru zilele de 24-25 martie și 26-29 aprilie. Punctul de sacrificare va funcționa între orele 08ºº-18 ºº, sub supraveghere sanitară-veterinară.

În gospodăriile populației, proprietarii pot să-i sacrifice mieii în mod tradițional, urmând să predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consum propriu.

În toate piețele agroalimentare din județ și în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea și celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.

„Recomandăm consumatorilor achiziționarea produselor alimentare din unități autorizate sanitar veterinar”, mai recomandă DSVSA BN.

 

sursa foto:www.stanaturistica.ro

(4)

Leave a Reply