Primii pași… după protest

După 40 de zile de la protestul public organizat de bistrițeni la groapa de gunoi de la tărpiu, se fac primii pași.

„Primul contact, din partea administrației județului Bistrița-Năsăud, cu societatea civilă interesată de evoluția și gestionarea necorespunzătoare a gropii de gunoi de la Tărpiu vine după 40 de zile de la protestul public organizat de bistrițeni în data de 25 august 2016.
Datorită managementului necorespunzător și a nerespectării prevederilor Planului de acțiuni din Autorizația integrată de mediu de către firma Vitalia Servicii pentru Mediu, peste 150 de persoane din localitatea Tărpiu, localități învecinate și municipiul Bistrița au participat la un protest având ca scop atragerea atenției Consiliului Județean cu privire la aceste aspecte precum şi avansarea unor soluții care să îmbunătățească gestionarea deşeurilor la sursă şi la depozitare. Condițiile de trai şi dezvoltarea economică în zonă precum și menținerea condițiilor corespunzătoare a calității aerului, apei și solului au de suferit după doar trei ani de activitate la groapă de gunoi de la Tărpiu.
Ca urmare, administrația județului, a ajuns la concluzia că este necesară constituirea unei comisii speciale de analiză și verificare a modului de realizare a activităților aferente Contractului de concesiune nr 34/04.01.2013.
Astăzi, 04 octombrie 2016, această comisie efectuează o vizită în teren, ocazie cu care 3 persoane din partea societății civile sunt invitate prin convocator să participe. Cu speranța că vizita are un scop constructiv, de dialog și transparență am confirmat participarea prin prezența lui Cristian ȚETCU coordonator activități Zero Waste România, Ştefan ANBRUȘ președinte ADEL, Vasile LEANCA reprezentantul comunității Tărpiu.
Vom continua să informăm comunitatea bistrițeană despre evoluția acestei situații scăpate de sub control, care afectează în mod direct toți locuitorii județului și nu numai”, se arată într-un comunicat.

(4)

Leave a Reply