ARMATA

Programul de Ziua Armatei României

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei.

„Ziua de 25 octombrie, reprezintă, un simbol cu valoare de referinţă pentru conştiinţa poporului român, o zi care, dincolo de semnificaţia ei strict istorică, aceea a eliberării, în 1944, a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc.
Cu ocazia acestei sărbători a Armatei României, în cadrul structurilor Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” din toate garnizoanele, se vor organiza o serie de activităţi culturale, adunări festive, ceremonii militare, acţiuni de promovare a carierei militare şi prezentări de tehnică, armament şi echipamente militare”, informează Locotenent colonel Cristian Mariș, ofițer cu informarea și relațiile publice al U.M. 01331 Bistrița.

Astfel, locuitorii garnizoanei Bistriţa şi ai unor localităţi din jud. Bistriţa – Năsăud vor putea lua parte la manifestările dedicate acestui eveniment, după următorul program:
– în perioada 17 – 25.10.2016, la Cercul Militar Bistriţa, va fi deschisă expoziţia de carte cu tema „Armata României în marile conflagraţii mondiale”;
– în zilele de 19 octombrie, la şcoala generală din loc. Sânmihaiu de Câmpie, 20 octombrie la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean şi 21 octombrie la şcoala generală din loc. Nimigea, între orele 09.30 – 13.30, vor avea loc expuneri cu privire la semnificaţia Zilei de 25 octombrie şi promovarea carierei militare. De asemenea, militari participanţi în teatrele de operaţii, vor vorbi despre tipurile de misiuni executate de către militarii români, programul de instruire înainte de plecarea în misiune, riscuri şi ameninţări, iar în curtea acestor instituţii de învăţământ vor fi organizate standuri de prezentare a tehnicii, armamentului şi a unor echipamente din dotarea brigăzii;
– în data de 24.10.2016, de la orele 09.00, la bustul generalului erou Grigore Bălan din loc. Blăjenii de Sus, se va depune o coroană de flori de către garnizoana Bistriţa şi autorităţile publice locale. Începând cu orele 12.30, în faţa Palatului Culturii din mun. Bistriţa, vor fi organizate standuri de prezentare a tehnicii, armamentului, aparaturii şi echipamentelor din dotarea structurilor militare din garnizoana Bistriţa şi Prundu Bârgăului, toate acestea, secondate de acordurile Muzicii Militare a garnizoanei;
– Cercul Militar Bistriţa, în colaborare cu Clubul Filatelic „Bisnumphila” va organiza în data de 25 octombrie de la orele 11.00, expoziţia de filatelie, artă plastică şi carte, dedicată Zilei Armatei României;
– Ceremonialul militar şi religios dedicat acestui eveniment va avea loc în data de 25 octombrie începând cu orele 13.00, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş a municipiului Bistriţa.
Manifestările organizate în garnizoana Bistriţa se vor încheia cu Ceremonialul, deja consacrat, de Retragere cu Torţe, în data de 25 octombrie, între orele 19.00 – 20.00. Aprinderea torţelor se va face în curtea Protopopiatului Bistriţa, militarii urmând să se deplaseze pe itinerarul: Protopopiatul Bistriţa – Pietonalul Liviu Rebreanu – str. N. Titulescu – str. Al. Odobescu – str. Gării – b-dul Republicii – str. 1 Decembrie – Zona Han.

imagine: arhivă

(14)

Leave a Reply