TEREN agricol

AUDIO! Proiect Model-Fermă mixtă

Un proiect de lege adoptat marți, 15 martie în comisia de agricultură a Camerei Deputaților prevede acordarea de terenuri de la stat absolvenților facultăților cu profil agricol care au până în 40 de ani.
Potrivit proiectul legislativ terenurile vor fi acordate fără licitație, prin încredințare directă de la Agenția Domeniilor Statului, în limita a 50 de hectare, cu plata taxelor de concesiune stabilite legal. Înițial legea includea toți tinerii până în 40 de ani, însă suprafețele limitate pe care le are disponibile ADS-ul i-a determinat pe deputați să le acorde aceste facilități doar celor cu studii superioare de specialitate. Deputatul Stelian Dolha, membru al comisiei de agricultură a Camerei Deputaților spune că a fost aleasă această variantă atât pentru că suprafețele disponibile la nivelul întregii țări sunt insuficiente, dar și pentru a-i încuraja pe tinerii care lucrează în agricultură să se specializeze. Proiectul a primit astăzi verde de la comisia de agricultură, însă va trebui să treacă și de plenul Camerei Deputaților pentru a fi adoptat
La nivelul întregi țări ADS are la dispoziție în jur de 43000 de hectare de teren pentru concesionare directă. În Bistrița-Năsăud suprafețele pe care le-ar putea concesiona tinerii absolvenți sunt mult limitate față de ceea ce au disponibile alte județe.
Potrivit reprezentantului ADS Bogdan Butnariu suprafețe libere de contract ar exista în comuna Cetate, în Livezile, Lechința, Dumitra, Șieu-Măgheruș sau Milaș, însă este vorba de suprafețe destul de fărâmițate. Și în Bistrița ar exista terenuri, în domeniul privat al statului, însă e vorba de suprafețe cu livadă, în zone cu acces dificil.

„Am votat astăzi în comisia de agricultură proiectul unor colegi liberali care acordă tinerilor până în 40 de ani în concesiune, prin atribuire directă de la ADS până la 50 hectare de teren pentru a înființa ferme-model. Este vorba de terenul disponibil și liber de contract pe care îl administrează Agenția Domeniului Statului, în jur de 43 de mii de ha în toată țara. Față de varianta inițială a proiectului, în comisie s-au operat astăzi câteva modificări: tinerii care pot beneficia de concesiune directă să fie doar absolvenții de studii superioare cu profil agricol până în 40 de ani. A existat și propunerea ca printre tinerii beneficiari să se numere și absolvenții cu studii medii- profil agricol însă s-a considerat că terenul aflat la dispoziția ADS-ului este insuficient. În plus din textul inițiativei legislative s-a scos mențiunea de teren agricol neproductiv pe care ADS l-ar putea pune la dispozitie, tocmai pentru că scopul legii ar fi crearea de ferme viabile și încurajarea profesionalizării tinerilor. Proiectul a primit raport favorabil în comisie și a fost trimis către plenul Camerei Deputaților cu propunere de adoptare”, a notat pe pagina de socializare, deputatul Stelian Dolha.

 

(19)

Leave a Reply