zilele bistritei medievale 1

Proiecție 3D, cavaleri, calfe și domnițe

Cavaleri, domnițe, demonstrații de luptă, jocuri, calfe și meșteșugari din toată țara au participat în acest sfârșit de săptămână la Serbările Bistriței Medievale.
Festivalul a avut loc în zona centrală a municipiului Bistrita.

„Vă încredințez cetatea cu încredere și cu bucurie fiind convins așa cum am facut-o și în edițiile trecute”, a precizat primarul Ovidiu Crețu.

Scenariile de teatru stradal au adus în fața spectatorilor intrigi spectaculoase, care au reliefat aspecte din viața burgurilor medievale transilvănene.
Atracția numărul unu pentru copii și tineri a fost programul de animație cavalerească stradală oferit de cavalerii și domnițele celor trei ordine de cavaleri.
Vizitatori târgului au urmărit cu atentie demonstrațiile de îndemânare de la atelierele de olărit și sculptură în lemn, ca și atelierele de pictură pe ceramică, pictură pe scuturi și pe cele de quilling (modelaje de hârtie). Artizani şi comercianţi din întreaga ţară au expus podoabe, bijuterii, obiecte din piatră, fier, ceramică sau oase şi coarne de cerb, obiecte de îmbrăcăminte, ceramică, tablouri lucrate manual, lavandă şi aranjamente florale, dar şi lumânări parfumate şi dulciuri.

De asemenea, 7 calfe călătoare din Franța și Germania au oferit celor prezenți mostre de prelucrare a lemnului, pietrei și fierului.

Cu o îndelungată tradiţie în Europa, calfele călătoare duc mai departe o moştenire inestimabilă în domeniul meşteşugurilor clasice, pierdute în zilele noastre prin tehnologizarea proceselor de fabricare.
Mai presus de aceasta, este doar codul după care tinerii se iniţiază în aceste meşteşuguri, devenind calfe călătoare independente sau membri ai unor bresle renumite.
Sunt binecunoscute regulile de intrare în aceste călătorii: nu trebuie să fii căsătorit, nu trebuie să ai mult de 30 de ani, iar timp de trei ani nu trebuie să te apropii mai mult de 50 de kilometri de locurile natale.
La toate acestea se adaugă regulile specifice fiecărei bresle de calfe.

Totodată, în ultima seară a Serbărilor Bistriței Medievale a concertat formația de folk metal Bucovina. Una dintre atracţiile acestei ediţii a fost proiecția video mapping 3D intitulată ”De zece ani în inima Cetății Bistrița”, desfășurată pe faţada clădirii fostului tribunal de pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Serbările Bistriței Medievale 2016 au fost organizate de Centrul Cultural Municipal Bistrița și Asociația Culturală Bistrița Medievală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Județean.

 

 

(9)

Leave a Reply