Proiecție în exclusivitate, la Tărpiu

În acest weekend a avut loc la Tărpiu, un eveniment în exclusivitate.Proiecția filmului documentar „Trashed”.
La evenimentul prilejuit de Ziua Internaţională a Râului, au fost prezenți cetățeni din localitatea Tărpiu, dar și din Dumitra, Cepari, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos și municipiul Bistrița. În acest context pe lângă difuzarea filmului documentar de mediu „TRASHED” au avut loc discuții pe tema gestionării defectuoase a gropii de gunoi, a pierderilor materiale și de proprietate ca urmare a poluării terenurilor și despre riscurile de sănătate la care sunt expuși oamenii și animalele domestice din zonă.
Cetățenii prezenți au solicitat închiderea gropii de gunoi de la Tărpiu, acoperirea cu pământ și relocarea ei.

Filmul documentar aduce în prim plan teme precum consumerismul şi risipa resurselor, contaminarea cu dioxine, poluarea cu plastic a apelor şi arealelor naturale, implicarea civică şi soluţii „zero deşeuri/zero waste”.
Iniţiativa a venit din partea Asociaţiei G.A.L. pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş „RURALIS” prin implicarea lui Cristian ȚETCU în calitate de asistent relații publice și comunicare pe probleme de mediu.

„Trashed” a avut premiera în 2012, la Festivalul de la Cannes și a fost vizionat pentru prima oară în România în cadrul EcoTiff 2014, la Cluj Napoca.

(6)

Leave a Reply