protestungaria-afp

Proteste în Ungaria! Vezi pentru ce!

Mii de persoane au protestat, au protestat în faţa clădirii Parlamentului din Ungaria, faţă de reformele educaţionale implementate de guvern.
Protestatarii acuză că reformele respective fac parte din procesul de centralizare a lui Orban din ultimii şase ani prin care mass-media publice şi alte instituţii de stat au fost plasate sub controlul guvernului, relatează agenţia de presă Reuters.

Printre solicitările profesorilor se numără reducerea numărului de ore şi oferirea posibilităţii de a alege operele care să se studieze la clasă, fiind câteva dintre măsurile impuse de guvernul ungar în domeniul educaţiei.

Guvernul lui Orban a preluat controlul şcolilor de la autorităţile locale în urmă cu trei ani şi un comitet naţional se ocupă de reglementarea sistemului educaţional în prezent.

Primul protest faţă de reformele impuse de guvernul lui Orban în sistemul educaţional a avut loc săptămâna trecută în oraşul Miskolc, din nordul ţării, iar profesorii de o şcoală din oraş au iniţial o petiţie în care solicită guvernului ungar să restaureze şcolilor autonomia.

Ca reacţie la aceste demonstraţii şi critici, guvernul l-a înlocuit pe secretarul de stat al educaţiei şi a lansat negocieri cu profesorii.

sursa foto: ZF

(14)

Leave a Reply