cernobial 1

PV: „Vrem energie curată!”

Se împlinesc 30 de ani de la un mare dezastru. Mai exact, în urmă cu 30 de ani, la data de 26 aprilie 1986 a avut loc o explozie puternică care a distrus reactorul cu numărul 4 al Centralei Nucleare „Vladimir Illyich Lenin” de la Cernobîl.

Se estimează că întreaga cantitate de gaz xenon, jumătate din cantitatea de iod şi cesiu şi aproximativ 30 de procente din materialul radioactiv utilizat în reactorul cu numărul 4 (alimentat în acel moment cu 192 de tone de combustibil) au fost eliberate în atmosferă. Autorităţile sovietice au făcut public accidentul de-abia după ce specialiştii care operau în cadrul centralei nucleare din Fosmark (localizată la aproximativ 1000 km faţă de Cernobîl, în Suedia) au constatat că nivelul de radiaţii este foarte mare.

Printre statele afectate de radiaţiile radioactive eliberate în urma accidentului de la Cernobâl se numără şi România. Între 1986 şi 1994, Institutul de Sănătate Publică realiza un studiu, prin intermediul căruia s-a încercat identificarea efectelor dezastrului din Ucraina asupra sănătăţii copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani. Principala problemă pe care au observat-o specialiştii români la acea vreme a fost faptul că indivizii studiaţi aveau sistemul osteoarticular mult mai sensibil, în comparaţie cu copiii născuţi înainte de data producerii exploziei.

„Astăzi se împlinesc 30 de ani de la tragicul accident de la Cernobîl. Cu această ocazie reiterăm mesajul Verzilor de pretutindeni: Vrem energie curată!

În ciuda legendei că industria de energie nucleară este sigură, istoria recentă demonstrează contrariul.

Noi credem că soluţia pentru viitorul energetic al României se află în domeniul energiilor regenerabile. Țara noastră are un mare potenţial de dezvoltare pentru acest segment care poate crea un număr considerabil de locuri de muncă şi care poate asigura energie ieftină şi curată fără spectrul ameninţării unor catastrofe”, informează PV.

Conform unui raport publicat la data de 23 aprilie 2014, de către specialiştii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în lume existau 435 de reactoare nucleare funcţionale, amplasate în 31 de ţări. Printre statele în care se produce energie nucleară se numără: Australia, Canada, China, Franţa, Germania, Iran, Israel, Japonia, Federaţia Rusă, dar şi România. Cercetătorii de la MIT susţin că până în anul 2055, în patru dintre aceste ţări urmează să se producă accidente nucleare de proporţii.

(0)

Leave a Reply