gilda-lazar

România riscă intrarea pe deficit bugetar excesiv

România riscă intrarea pe deficit bugetar excesiv dacă nu acordă producătorilor de tutun o perioadă de tranziție de șase luni de la publicarea Legii de transpunere a Directivei tutunului și a normelor de aplicare a acesteia.

O lună de neplată a taxelor în domeniu reprezintă un minus la buget de 250 de milioane de euro, potrivit directorului Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, Gilda Lazăr.

„Cei trei producători (JTI România, British American Tobacco și Philip Morris — n.r.) au cerut, practic, Guvernului să își asume responsabilitatea prin Ordonanță de Urgență. Acesta este înțelesul acelei scrisori (pe care producătorii de tutun au transmis-o Guvernului — n.r.). Dacă nu, Guvernul își asumă responsabilitatea de a nu mai încasa la fel de mulți bani la buget, pentru că o lună de neplată a taxelor de către industria legală înseamnă circa 250 de milioane de euro. Știți că ținta de deficit bugetar este de 2,95% din PIB. Dacă noi nu plătim două luni taxele pentru că nu vindem, s-ar putea să intrăm pe deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă”, a explicat, luni, Lazăr într-o conferință de presă.

Gilda a precizat că, deși Directiva UE, care prevede schimbări importante în procesul de producție și de ambalare a țigaretelor, intră în vigoare pe data de 20 mai 2016 în toate statele UE, România nu are încă definitivat proiectul de Lege, astfel încât producătorii să poată face investițiile necesare. În plus, potrivit Directivei, începând din data de 20 mai, mai pot fi vândute doar țigarete produse înainte de data respectivă. Însă, potrivit reprezentantei JTI, Codul Fiscal nu pemite companiilor să producă pe stoc mai mult de 10% lunar, iar acestea nu își permit să producă mai mult pentru că nu dețin spații de depozitare, potrivit dc news.

Gilda Lazăr a reamintit că proiectul de Lege a fost pus pe site-ul Ministerului Sănătății în data de 29 decembrie, iar reprezentanții industriei au avut o singură întâlnire cu Comitetul interministerial de profil, pe 21 ianuarie, în care producătorii au prezentat autorităților problemele pe care le-ar întâmpina dacă ar fi obligați să vândă produse conforme cu Directiva Europeană începând cu 21 mai 2016, în condițiile în care legislația națională nu este definitivată, iar schimbările impuse de actul european presupun investiții de milioane de euro pentru fiecare producător. 

(9)

Leave a Reply