Sângele ne unește pe toți

Transfuziile de sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.
Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.
Transfuziile de sânge au un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale.
De ce vorbim de transfuzii, pentru că la data de 14 iunie se marchează an de an Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, pentru a aduce omagiu celor ce doneză sânge.

Lansarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a avut loc în data de 14 iunie 2004, în Johannesburg, Africa de Sud. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se bazează pe un success înregistrat în anul 2000 odată cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătăţii ce a avut ca temă „Sângele salvează vieţi”. Entuziasmul şi energia cu care această zi a fost sărbătorită a fost un răspuns puternic şi pozitiv la adresa a milioane de oameni care donează sânge în fiecare an.

„De Ziua Donatorului care se sărbătorește în întreaga lume s-a întâmplat chiar să vină cineva pentru cineva anume, deci sunt foarte mulți aparținători astăzi. Dar în mod regulat vin de luni până vineri, între 8.00 și 12.00,câte 20-25 de donatori care 50-60% sunt donatori fideli”, a precizat Marius Cârcu – purtător de cuvânt al Centrului de transfuzii sanguine Bistrița.

Datele OMS arată că numărul donatorilor de sânge din România se situează sub trei procente, faţă de media europeană de 20-30%. Aceasta în condiţiile în care cantitatea de sânge recoltată zilnic este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare din ţară.
În Bistrița-Năsăud au donat sânge anul acesta 1700 de persoane, 380 doar luna aceasta.
Numărul mediu al donatorilor zilnici este de 14-15, în condițiile în care necesarul de sânge s-ar acoperi cu prezența la donare a 25 de bistrițeni/zi.
Mulți dintre donatori află doar la Centrul de Transfuzii ce grupă sanguină au.

(1)

Leave a Reply