bebe

Săptămâna Internațională a Alăptării

În fiecare an, între 1 și 7 august, Alianța Mondială pentru Alăptare organizează Săptămâna Internațională a Alăptării, pentru a promova, proteja și susține alăptarea la nivel global.

Astfel, Şcoala Mamei Samas Bistriţa şi de partenerii săi, organizează o serie de evenimente.
Programul este următorul:
MIERCURI 3 AUGUST
ORA 17:00 INTALNIRE IN PARCUL MUNICIPAL BISTRITA

1. INAUGURARE EXPOZITIE FOTO ” ITI MULTUMESC, MAMA, PENTRU CA MA ALAPTEZI!”- by ATELIERUL DE IMAGINI (Ana Adam) – FOTOGRAFII ALB NEGRU 50X70 CU MAME CARE ALAPTEAZA IN SPATIUL PUBLIC DIN ORASUL NOSTRU.
2. ALEEA ALAPTARII (toate mamele alapteaza bebelusii in acelasi timp timp de 10-15 minute in zona spatiului verde de langa foisor, pe banci etc unde ne simtim confortabil) urmata de formarea unor grupuri de suport in functie de interes, stand pe iarba, pe paturi de picnic si socializand (exemplu: grup de de mame cu bebelusi nascuti prematur, grup de provocari in alaptare in primele luni, grup de mame care alapteaza prelungit, grup de intarcare blanda etc). TINUTA OBLIGATORIE (pe cat posibil) PENTRU MAMELE PREZENTE LA EVENIMENTUL DIN PARC DE MIERCURI: TRICOU/BLUZA ALBA sau ROZ. Pentru mamele care vor purta tricou/bluza alba/roz vom pune la dispozitie un semn distinctiv cu saptamana alaptarii de prins pe imbracaminte. Invitati: psihologi, educatori perinatali, asistent medical neonatologie. Mamele sunt invitate sa aduca si mici gustari sanatoase sarate sau dulci, pentru picnic. Punem la dispozitie apa si fructe.
3. GIMNASTICA CU BEBELUSI IN SISTEME FIZIOLOGICE – cu instructor Alexandra Nagy
P.S. Punem la dispozitie sisteme de purtare ergonomice celor care nu au unul, dar doresc sa probeze si sa faca miscare cu bebelusul in sistem.

JOI 4 AUGUST:
0RA 17:00 INTALNIRE BIBLIOTECA JUDETEANA BN

PROIECTIE DOCUMENTAR de exceptie: THE MILKY WAY, urmata de intalnire cu psih. Ramona Pasca si psih. Anca Toader despre beneficiile psihologice ale alaptarii asupra dezvoltarii bebelusului si aspecte legislative privind alaptarea si intoarcerea la munca, in Romania.
La sfarsit TOMBOLA cu premii minunate!!
Pizza vegetariana, cea mai sanatoasa (suntem in post) asigurata de Pizzeria Lordinu. Multumim!

VINERI 5 AUGUST
INTALNIRE IN CURTEA LIBRARIEI COLORATE (bd. 1 Decembrie, peste drum de Scoala generala nr.3)

ORA 14:00-18:00 BAZARUL MAMICILOR – intalnire traditionala deja, in curtea Librariei Colorate, unde mamele pot vinde diverse lucruri second-hand (haine, jucarii, carti etc)
ORA 15:00 SA CUNOASTEM BENEFICIILE TERAPIEI BOWEN PENTRU BEBELUSI SI PARINTI. Intalnire cu terapeutele Alina Maria Purghe, Ana-Maria Sadaghurschi si Mariana Mistric. Prezentare terapie si sesiune de intrebari si raspunsuri. Pe paturi, pe iarba din curtea Librariei Colorate
ORA 16:00 BENEFICIILE MASAJULUI PENTRU GRAVIDE SI BEBELUSI – terapeut maseur si educator perinatal Mariana Mistric si educator perinatal Monica Ungur. Pe paturi, pe iarba din curtea Librariei Colorate
p.s. Daca ploua vineri, bazarul se anuleaza si va fi reluat la o data ulterioara, dar intalnirile despre TERAPIA BOWEN SI MASAJ se tin in interiorul Librariei Colorate.

SAMBATA 6 AUGUST
INTALNIRE IN PARCUL MUNICIPAL BISTRITA

ORA 10:30 MAMA&BEBE FITNESS cu Andrada Costeanu – kineterapeut, instructor de Pilates si educator perinatal
ORA 11:30 Despre RECUPERAREA PERINEULUI DUPA NASTERE, indiferent daca ai nascut natural sau prin operatie cezariana cu Andrada Costeanu – kineterapeut.
Picnic pe paturi in Parcul Mare

ORA 18:30 CONFERINTA ALAPTAREA – HRANA TRUPEASCA SI SUFLETEASCA – educator perinatal si consultant in alaptare Monica Ungur (in Biserica Sf. Treime Bistrita – cartier Stefan cel Mare).

La sfârșitul conferinței are loc otombolă cu premii.

Pe glob se nasc anual 136.7 milioane de copii, dintre care doar 32.6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare.

Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata de 12.6% este printre cele mai mici din Europa.
Alăptarea este foarte importantă pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului şi, în acelaşi timp, întăreşte legătura afectivă între el şi mamă. Laptele matern este adaptat nevoilor nutriţionale ale bebeluşui.

Astfel, pe lângă apă, laptele mamei are un conţinut echilibrat de proteine, acizi graşi (necesari pentru dezvoltarea creierului), glucide (lactoză), vitamine (A, D, E) şi oligoelemente (fier, zinc, cupru, iod). În plus, laptele matern nu produce alergii sau intoleranţă, spre deosebire de laptele praf.

(6)

Leave a Reply