Săptămâna prevenirii criminalității delincvenței juvenile

Poliția bistriţeană a desfăşurat o serie de activităţi pe tema delincvenţei juvenile, cu scopul de a prezenta copiilor şi tinerilor care studiază în cadrul unităţilor de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud, modalităţi de a se exprima şi de a-şi petrece timpul liber în mod pozitiv, prin implicarea acestora în activităţi sportive, cultural-artistice, civice etc.

„Ziua prevenirii delincvenţei juvenile a fost marcată în oraşul Năsăud, în cadrul Colegiului Naţional „George Coşbuc”, acolo unde a fost desfăşurată o întâlnire cu tema ,,Răspunderea penală a minorului şi consecinţele unui comportament deviant”, temă care vizează reducerea violenţei în şcoli şi, implicit, a numărului de elevi delincvenţi. La activitatea susţinută de către poliţiştii de analiză şi prevenire a criminalităţii şi cei de proximitate au luat parte peste 140 de elevi, din clasele a IX-a şi a X-a, însoţiţi de profesorii diriginţi şi conducerea unităţii de învăţământ.

Poliţiştii bistriţeni au organizat un punct de informare în curtea colegiului, unde elevii au putut admira tehnica şi armamentul din dotarea Serviciilor de Acţiuni Speciale, Rutier şi Criminalistic.

Totodată, în principalele unităţi de învăţământ preuniversitar din oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi au fost abordate teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, precum şi consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale şi au fost diseminate materiale informativ-preventive cu tema ,,delincvenţa juvenilă”.

Astfel, sute de elevi au fost angrenaţi în discuţii interactive, fiindu-le prezentate cazuri concrete, cauze şi condiţii care determină sau favorizează comiterea de infracţiuni.

Aceştia au fost încurajaţi să comunice poliţiştilor eventualele probleme cu care se confruntă în unitatea de învăţământ în care studiază, întrucât siguranţa lor constituie o prioritate pentru Poliţia Română”, informează IPJ BN.

Cea de-a doua zi, 27 sepremnrie, din cadrul Săptămânii prevenirii criminalităţii, este dedicată prevenirii victimizării minorilor.

Programul este următorul:
►13.00 – 14.00 – activitate punctuală desfăşurată în Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa: discuţii pe tema prevenirea criminalităţii informatice şi a traficului de persoane, precum şi expunerea unor materiale video. Activitatea se va desfăşura în colaborare cu ofiţerii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa Năsăud.

►14.00-15.00 – lansarea proiectului ,,PRIETENII TĂI,, – activitate punctuală în incinta Colegiului Naţional ,,Liviu Rebreanu” din Bistriţa, desfăşurată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud; tema propusă – prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri în rândul elevilor de liceu şi promovarea unui stil de viaţă sănătos – expunerea unor materiale video, prezentări power-point, precum şi discuţii libere.

►08.00 -14.00 – prezenţa poliţiştilor bistriţeni în unităţile de învăţământ din judeţ, cu materiale informative destinate prevenirii victimizării minorilor.

Delincvenţa juvenilă reprezintă un fenomen ce include totalitatea încălcărilor de norme sociale săvârşite de către tinerii sub 18 ani, încălcări sancţionate penal.
Cauzele acestui fenomen sunt diverse: de la teribilism, spirit de aventură specific vârstei, lipsa de conlucrare între factorii educaționali (familie, şcoală, alte forme instituţionalizate), creşterea considerabilă a libertinajului în rândul minorilor, până la carenţele educaţionale din familiile dezorganizate sau aparent organizate, precum şi decalajul dintre aspiraţiile şi tentaţiile specifice vârstei minorilor şi posibilităţile reale ale familiilor de a le satisface, ceea ce duce la comiterea unor furturi, tâlhării, înşelăciuni, consum de alcool sau droguri.

Pentru a preveni infracţiunile cu violenţă, poliţiştii recomandă minorilor:
Evitaţi disputele verbale şi implicarea în conflicte, precum şi apropierea de persoanele care manifestă intenţii agresive;
Nu încurajaţi violenţa şi nu proferaţi injurii! Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe;
Evitaţi compania unor persoane cunoscute ca fiind alcoolice. Nu intraţi în conflict cu aceştia, nu-i jigniţi şi nu-i încurajaţi!
Chiar dacă aţi fost lezaţi, aţi suferit o pagubă materială sau morală de pe urma unei infracţiuni sau contravenţii, nu alegeţi calea răzbunării personale, ci apelaţi la instituţiile competente;
Nu adoptaţi o atitudine de atac, nu încurajaţi şi, mai ales, nu participaţi la manifestări agresive stradale: bătăi, insulte sau alte tipuri de agresiuni;
Dacă sunteţi martorii unor manifestări agresive, anunţaţi imediat Poliţia!
Dacă sunteţi victime în asemenea împrejurări şi aţi suferit vătămări corporale, legea vă susţine şi, ca atare, este necesar să depuneţi imediat plângere la poliţie în vederea identificării, prinderii şi pedepsirii agresorilor;
Protejând agresorii prin tăcere le daţi prilejul să comită alte fapte cu violenţă.

Totodată, pentru a evita implicarea voastră în săvârşirea unor fapte care contravin legii, este bine să:
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant şi nu intraţi în anturaje dubioase! Niciodată nu puteţi şti cu certitudine ce intenţii au persoanele pe care tocmai le-aţi cunoscut;
Evitaţi frecventarea locurilor şi a mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc. Intrând în anturajul acestora, puteţi fi determinaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victime;
Nu consumaţi în mod abuziv băuturi alcoolice, chiar dacă prietenii vă îndeamnă la acest lucru, întrucât consumul de alcool generează un comportament agresiv. De la o banală ceartă se poate ajunge la scandal, loviri, tâlhărie, viol sau chiar omor.
Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de droguri deoarece dependenţa, asociată cu o criză financiară, îi obligă pe aceştia să comită infracţiuni grave (furt, tâlhărie, omor etc.) la care puteţi fi părtaşi sau chiar victime
Atunci când anumite persoane din anturajul vostru, dar nu numai, vă oferă spre vânzare la preţuri modice diferite obiecte sau valori a căror provenienţă nu o cunoaşteţi, trebuie să vă dea de gândit. Este bine să refuzaţi categoric oferta deoarece, acestea pot proveni din infracţiuni, riscând să pierdeţi atât banii cât şi obiectul respectiv sau, obiectele să nu aibă calităţile prezentate (ex. bijuterii care nu sunt din aur ci, simple tinichele);
Tentaţia de a intra în posesia unor bunuri, obiecte de valoare cât şi influenţele negative vă pot aduce în conflict cu poliţia. Dacă acceptaţi să primiţi sau să cumpăraţi asemenea bunuri deşi cunoaşteţi că provin din furt, tâlhărie sau înşelăciune, riscaţi să fiţi pedepsiţi cu închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire.

(1)

Leave a Reply