ipj

Săptămâna prevenirii criminalității

Poliția Română derulează în perioada 26-30 septembrie cea de-a unsprezecea ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, o campanie derulată la nivel naţional.

„Săptămâna prevenirii criminalităţii este cel mai bun prilej de a promova activităţile preventive şi de a sensibiliza populaţia cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale, precum şi a implicării în astfel de activităţi.

În perioada 26-30 septembrie a.c. se va derula, la nivel naţional, cea de-a unsprezecea ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, în cadrul căruia vor fi abordate cinci teme principale: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, infracţiunile contra patrimoniului, prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi siguranţa rutieră”, informează IPJ BN.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, în Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, vor fi organizate şi desfăşurate activităţi de informare, conştientizare şi promovare a unor conduite preventive, antiinfracţionale şi antivictimale, în rândul cetăţenilor.

Pentru realizarea tuturor demersurilor concepute, poliţiştii bistriţeni vor fi sprijiniți de următorii parteneri şi colaboratori: Corpul Naţional al Poliţiştilor- filiala Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean, S.C.C.O. BN, Consiliul Judeţean -ATOP, principalele societăţi de pază şi protecţie din judeţ, AFI Profamilia, mass-media.

„Astfel, pe parcursul celor cinci zile, pe raza întregului judeţ vor fi organizate activităţi punctuale, în funcţie de specificul fiecărei zile în parte, dar şi în funcţie de grupul ţintă ales.
Astfel, pentru consolidarea parteneriatului poliţie-şcoală, vor fi organizate în şcoli proiecţii de filme, dezbateri moderate de poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa Năsăud, precum şi activităţi de informare şi distribuire a unor pliante, pentru prevenirea delincvenţei juvenile. De asemenea, vor fi organizate expoziţii şi exerciţii demonstrative ale poliţiştilor de la acţiuni speciale, rutieră, criminalistic şi ordine publică.

Pentru sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, poliţiştii vor organiza activităţi de informare şi distribuire de pliante în scopul prevenirii furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor, a infracţiunilor comise cu violenţă precum şi pe linia siguranţei rutiere”, adaugă IPJ BN.

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR
26 – 30 SEPTEMBRIE 2016

LUNI, 26 SEPTEMBRIE – LANSAREA CAMPANIEI „SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”-PREVENIREA DELINVENŢEI JUVENILE
►13.00 -15.00 – întâlnire cu elevii colegiului „George Coşbuc” din Năsăud, tema propusă fiind „Răspunderea penală a minorului”;
– expoziţia tehnicii din dotarea Serviciului de Acţiuni Speciale, Serviciului Rutier şi a Serviciului Criminalistic în curtea unităţii de învăţământ.

►08.00 -16.00 – prezenţa poliţiştilor bistriţeni în unităţile de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu materiale informative destinate prevenirii delincvenţei juvenile.

MARŢI, 27 SEPTEMBRIE 2016 -PREVENIREA VICTIMIZĂRII MINORILOR
►13.00 – 14.00 – activitate punctuală desfăşurată în Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa: discuţii pe tema prevenirea criminalităţii informatice şi a traficului de persoane, precum şi expunerea unor materiale video. Activitatea se va desfăşura în colaborare cu ofiţerii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa Năsăud.

►14.00-15.00 – lansarea proiectului „PRIETENII TĂI” – activitate punctuală în incinta Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, desfăşurată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud; tema propusă – prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri în rândul elevilor de liceu şi promovarea unui stil de viaţă sănătos – expunerea unor materiale video, prezentări power-point, precum şi discuţii libere.

►08.00 -14.00 – prezenţa poliţiştilor bistriţeni în unităţile de învăţământ din judeţ, cu materiale informative destinate prevenirii victimizării minorilor.

MIERCURI, 28 SEPTEMBRIE-PREVENIREA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI
►12.00 – 16.00 – distribuire de materiale preventive pe două module de prevenire : furt din locuinţe şi înşelăciuni:
– distribuirea de pliante şi fluturaşi principalelor firme de pază şi protecţie sau comercianţilor de sisteme de pază pentru locuinţe, pentru a fi distribuite clienţilor;
– distribuirea de pliante şi fluturaşi preventivi în zonele cu aglomerări mari de locuinţe în construcţie, case de vacanţă şi zone de risc, însoţite de recomandări preventive;
– distribuirea de pliante şi fluturaşi în zona pieţelor agricole;
– distribuirea de afişe cu modurile de înşelăciune.

JOI, 29 SEPTEMBRIE- PREVENIREA INFRACŢIUNILOR COMISE CU VIOLENŢĂ
►10.00 – 13.00 – organizarea unei activitaţi de conştientizare şi prevenire a tâlhăriilor comise în diverse împrejurări – împărţire de materiale preventive;

VINERI, 30 SEPTEMBRIE-SIGURANŢĂ RUTIERĂ
►9.00 – 13.00 –lansarea unei campanii de informare şi conştietizare cu privire la riscurile nerespectării normelor rutiere şi a principiilor conduitei preventive, în vederea creşterii siguranţei rutiere în rândul participanţilor la trafic.

►08.00 – 16.00 – prezenţa poliţiştilor în unităţile de învăţământ din judeţ, precum şi în principalele zone cu risc rutier, pentru împărţirea unor materiale informative şi de conştientizare, pe linie de educaţie rutieră;

►08.00 – 16.00 – desfăşurarea de acţiuni cu efective mărite, la nivelul judeţului, de disciplinare a participanţilor la traficul rutier prin prezenţa poliţiştilor în principalele intersecţii din localităţile judeţului nostru şi informarea acestora cu privire la respectarea normelor rutiere pentru prevenirea implicării lor în accidente rutiere.

(1)

Leave a Reply