SARMASAN

Sărmășan: „Este majoritatea cea care trebuie să decidă într-o democrație, sau e normal ca deciziile să aparțină la vot unei minorități?”

Mihai Sărmășan, consilier municipal PNL, și copresedinte TNL Bistrița, este de părere că două tururi de scrutin pentru alegerile locale ar respecta ceea ce se numește democrație.

„Alegerile locale în două tururi de scrutin sunt formula care respectă principiul esențial în orice democrație – majoritatea decide. Un singur tur înseamnă că o minoritate decide în numele unei majorități. Această anomalie este esențială a fi corectată, chiar și acum înainte cu câteva luni de alegerile locale. PSD trebuie să răspundă la o întrebare simplă: Este majoritatea cea care trebuie să decidă într-o democrație, sau e normal ca deciziile să aparțină la vot unei minorități? PSD refuză cu obstinație să răspundă la această întrebare, folosind tot felul de alte discuții colaterale doar pentru a nu discuta pe fond acest subiect”, precizează Sărmășan.

De asemenea, acesta crede că Dragnea amenință cu boicotarea pentru a-și menține poziția de influență.

„Amenințările deșarte ale PSD cu boicotarea alegerilor locale nu impresionează pe nimeni. Declarația lui Liviu Dragnea cu privire la boicotarea alegerilor reprezintă o sperietoare doar de dragul de a-și menține poziția de influență și de a bloca jocul democratic. PSD se vede în situația de a pierde alegerile dacă cetățenii sunt lăsați să decidă printr-o majoritate, așa cum e normal. Liviu Dragnea nu se află în poziția de a vorbi despre organizarea alegerilor, ci ar trebui să dea socoteală în privința O.U.G 55 pe care a inițiat-o.
Între PNL și PSD există o diferență fundamentală: PSD s-a folosit de toate tertipurile pentru a denatura sensul alegerilor în interes propriu, PNL cere un lucru cât se poate de clar și corect, respectiv ca alegerile să respecte o serie de principii de bun simț (legitimitate, reprezentativitate, echitate). Referitor la principiul enunțat de PSD, conform căruia ”nu se schimbă regulile jocului în timpul jocului”. Acest principiu nu are aplicabilitate în acest moment, deoarece el poate fi considerat valabil abia atunci când ”începe jocul”. Totodată, PSD aduce ca argumente o serie de ”proceduri” pe care încearcă să le pună mai presus decât principiile în sine. Acest lucru este explicat suficient de clar atât de Comisia de la Veneția, în recomandările sale, cât și de alte organisme internaționale.

Acum, lucrurile pot și este necesar a fi corectate în privința alegerii primarilor din două tururi de scrutin, unde PSD este interesat doar de numărul de primari și nu dă doi bani pe ideea de democrație”, mai adaugă Sărmășan.

(8)

Leave a Reply