MATEESCU

Se inaugurează „Floarea Transilvaniei”

Inaugurarea ansamblului arhitectural – artistic din Piaţa Petru Rareş, Floarea Transilvaniei”, are loc astăzi, 25 mai, de la ora 20.00.

„Ansamblul este o îmbinare fericită între fântâna arteziană şi o lucrare de artă. Lucrarea reprezintă o transpunere modern sintetizată a unei flori, pe care artistul Patrick Mateescu a numit-o „Floarea Transilvaniei”.
Ansamblul este în mod armonios completat cu un sistem de iluminat ornamental, spaţiu verde şi bănci realizându-se astfel o zonă elegantă de promenadă, contemplare şi recreere” , precizează municipalitatea.

Artistul Patrick Mateescu s-a născut în 1927 în România, a studiat sculptura la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, între anii 1946 şi 1950, iar după terminarea studiilor preocupările sale s-au îndreptat spre transformarea ceramicii, rezultatele muncii sale influenţând generaţii de artişti. Operele sale au un carecter eclectic şi sunt imprevizibile, mergând de la lucrări din porţelan de dimensiuni mici sau mari, pana la monumente figurative din gresie.
Începând cu anul 1962 artistul a participat la numeroase expoziţii şi simpozioane în Belgia, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franţa, Italia, Japonia, Olanda, România, Spania, Elveţia, Turcia, Marea Britanie şi SUA. Artistul a câştigat mai multe premii prestigioase precum Midlantic Fellowship Consiliul de Stat din New Jersey Al Artelor (1999), Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de ceramică, Praga, Cehoslovacia în 1962, Medalia de aur la “Forma und Qualitaet”, Munchen, Germania, în 1966, Medalia de Aur la al 36-lea Salon International de ceramic, Faenza, Italia, în 1978 şi Consiliul de stat New Jersey Art Fellowship în 1999. Lucrările sale sunt incluse în muzee şi colecţii din Cehia, România sau Elveţia.
După 1998, Patrick Mateescu s-a distanţat de aspectele decorative din lucrările sale anterioară, cum ar fi culoarea şi simetria, în favoarea expresiei dramatice din actualele sale sculpturi abstracte. Artistul îşi caută originalitatea prin îmbrăţişarea noului adresându-se lumii contemporane, care se bucură fără inhibiţii de noutăţile materialelor utilizate şi de ineditul formelor create.
În anul 2000 Guvernului Român l-a decorat cu Ordinul Mihai Eminescu pentru contribuţia adusă la promovarea artei şi culturii române.

(2)

Leave a Reply