telecomanda

Se prelungesc garanțiile la produse

Modificări legislaţiei referitoare la garanţiile produselor cumpărate de la comercianţi, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Principala noutate este prelungirea automată a garanţiilor cu perioadele în care produsele sunt nefuncţionale. Urmează să intre în vigoare în 28 februarie.

„Timpul de nefuncţionare din cauza lipsei de conformitate apărute în cadrul termenului de garanţie prelungeşte termenul de garanţie legală de conformitate şi cel al garanţiei comerciale şi curge, după caz, din momentul la care a fost adusă la cunoştinţa vânzătorului lipsa de conformitate a produsului sau din momentul prezentării produsului la vânzător/unitatea service până la aducerea produsului în stare de utilizare normală şi, respectiv, al notificării în scris în vederea ridicării produsului sau predării efective a produsului către consumator”, prevede actul normativ.

În prezent, în cazul lipsei de conformitate, comercianţii trebuie să aducă produsul la conformitate ori prin reparare, ori prin înlocuire, fără niciun cost pentru clienţi. De asemenea, consumatorii mai pot cere reducerea corespunzătoare a preţului sau desfacerea contractului privind produsul.

De asemenea, repararea sau înlocuirea produselor se va face într-o perioadă de timp stabilită de comun acord, însă nu mai mare de 15 zile calendaristice de la data aducerii la cunoştinţă a lipsei de conformitate sau data predării produsului pe baza unui document de predare-preluare.

„Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilită nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul, după caz, a adus la cunoştinţa vânzătorului lipsa de conformitate a produsului sau a predat produsul vânzătorului ori persoanei desemnate de acesta pe baza unui document de predare-preluare”, scrie în OG nr. 9/2016.

Pentru produsul înlocuit, obligaţiile legale ale comercianţilor vor fi cele aplicabile produsului vândut iniţial.

(6)

Leave a Reply