seceta

Seceta va da bătăi de cap fermierilor!

Administrația Națională de Meteorologie estimează că ne vom confrunta cu seceta și în acest an, după ce în 2015 canicula și lipsa precipitațiilor au dat serios de furcă fermierilor.

Potrivit ANMH prognoza verii făcută și în baza estimărilor Centrului European pentru prognoza vremii, pe termen mediu indică la nivelul României un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat decât în mod obișnuit.
Zilele caniculare cu temperaturi de peste 35 de grade vor fi o constantă a verii 2106, în special în partea de sud, sud-est, est și vest a țării, au anunțat ieri în cadrul unei conferințe, responsabilii ANMH. Nici zona de nord-vest a țării nu va fi însă ferită de caniculă, potrivit acelorași surse.
Datele indică pentru această vară cantități de precipitații sub normele climatologice de sub 40 litri/m2, valori insuficiente pentru consumul de apă al plantelor aflate în fază cu cerințe deosebit de ridicate.
Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer a atras atenția ca situația existentă să fie foarte bine comunicată, astfel încât agricultorii să-și ia din timp măsurile necesare.

„Cu natura nu se poate discuta –a declarat ministrul- multe lucruri se pot schimba, însă fermierii pot să-și aleagă niște soiuri mai rezistente la seceta. Sunt tot felul de măsuri. Din păcate sistemul nostru de irigații nu mai există, dar sunt o serie de alte măsuri care se pot lua nivel de agricultură”, a declarat ministrul ministrul Mediului.

În 2015 guvernul a acordat un ajutor special pentru secetă, însă în lipsa informării, care s-a derulat prin prefecturi puțini fermieri au ajuns să îndeplinească la timp procedurile. Județul Bistrița-Năsăud a fost în fruntea listei codașilor, cu doar 10 agricultori care au reușit să depună cereri de despăgubire.

sursa foto:www.thinkagain.ro

(9)

Leave a Reply