seserman

Seserman așteaptă sugestii și ideei! Vezi ce proiecte propune acesta!

Alin Seserman, candidat pentru Primăria Bistrița invită bistrițenii să facă parte din echipa sa și să se implice în schimbarea necesară pentru orașul Bistrița. Acesta așteaptă ideei și sugestii.

„Vino în echipa mea! Facem schimbarea în orașul nostru. Pe site-ul www.alinseserman.com găsești proiectul pentru Bistrița. El poate fi îmbunătățit prin ideile și sugestiile oricărui bistrițean. Trimite-mi un mesaj privat sau sună-mă la numarul de telefon 0744633648 și împreună facem Bistrița frumoasăȚ, precizează Seserman.

Acesta își dorește mai multă mișcare în oraș și mai multă susținere pentru sport datorită faptului că el jocă fotbal și merge la meciuri cât de des posibil, nu doar în campaniile electorale.

De asemenea, propune reformarea programului cultural local deoarece crede că monopolul public nu este benefic pentru acest domeniu. Vrea o centură adevărată și dezbateri publice reale, transport public și piețe civilizate. Crede că școlile în care învață copiii sunt mai importante decât fântânile arteziene și merită modernizate.

„Bistrița-Năsăud este în momentul de față un județ predominant rural, cu un număr foarte mare de fermieri și producători agricoli. Deși mulți dintre ei au produse de calitate și traiul lor depinde de aceste produse, posibilitățile de a-și promova și a vinde produsele în condiții civilizate, sunt limitate. Condițiile de desfacere a produselor și de valorificare nu sunt la un nivel satisfăcător.
Piața locală de produse agro-alimentare trebuie să fie un loc curat, primitor, cu temperatură controlată, spații de depozitare și prezentare la un nivel ridicat. Pentru a avea produse proaspete și certificate, este nevoie de o implicare activă a primăriei, pentru a înlătura specula și a evidenția și susține producătorul adevărat.

Sportul este practicat de un număr tot mai mare de bistrițeni. Din fericire sălile de sport și terenurile amenajate de investitorii privați sunt pline de tineri și nu numai.

Un număr important de baze sportive trebuie valorificate. De asemenea un număr mare de foste puncte termice pot fi săli de sport în cartierele respective. Cu foarte mici investiții se pot deschide posibilități de a practica sportul preferat aproape de locuința proprie fie că vorbim de instalarea unor coșuri de baschet sau amenajarea unor spații pentru gimnastică, tenis de masă.

Susținerea sportului de performanță este importantă pentru a atrage generațiile de copii să facă sport, pentru a preveni sedentarismul.

Una din deciziile importante care trebuie luată se referă la recuperarea bazelor strategice ale orașului. Baza sportivă care a fost deținută de echipa Gloria Bistrița și eventuala preluare a patrimoniului echipei pentru a prîntâmpina o situație nefavorabilă orașului prin preluarea bazei materiale de către dezvoltatori imobiliari sau alte grupuri de interese financiare. Alte baze pe care le-am menționat ca propuneri de a fi preluate și modernizate sunt baza CFR, Ario, Mecanica, care sunt abandonate și care merită repuse în circuitul sportiv.

Unul din proiectele importante care poate reanima o întreagă zonă aflată în apropierea centrului orașului este construcția unei noi mari baze sportive pe strada Zefirului, pe cele 3,2 ha unde a funcționat uzina termică, cu teren sintetic de mari dimensiuni și alte terenuri de sport. Baza ar cuprinde noi zone cu piste de alergare, coșuri de baschet, badminton, spații pentru copii dar și pentru părinții care îi însoțesc pe terenurile de sport și care doresc să facă mișcare o oră sau mai mult și alte facilități pentru cei care doresc să facă mișcare.

Fără a face un clasament al priorităților putem evidenția câteva din propunerile care pot spori interesul pentru sport și pentru a dezvolta sănătos generațiile de tineri.

Constructia si modernizarea de noi baze sportive

Amenajarea în regim public a terenurilor de sport din incinta şcolilor

Sustinerea sportului de masa si a performantelor sportive, a cluburilor de fotbal, handbal, tenis, rugby s.a.

Înfiinţarea unei echipe de fotbal în subordinea Consiliului Local şi finanţarea acesteia pentru a promova în ligiile superioare şi pentru a atrage cât mai mulţi copii să practice acest sport.

Amenajarea unor piste de alergare.

Sustinerea unor proiecte urbane in weekend, de promovare a miscarii fizice si de sanatate gen plimbare cu bicicleta in jurul orasului, orasul vazut mergand pe jos, invitatie la drumetie in padurile orasului, organizarea de evenimente şi acţiuni sportive pentru promovarea mişcării şi a unui mod de viaţă sănătos.

Programul cultural local este plin de evenimente fără impact, fără rezultate măsurabile pe termen mediu și lung. Fondurile pentru cultură sunt răsfirate pentru o mulțime de proiecte și evenimente mărunte, trecătoare, care nu se dezvoltă și nu dezvoltă orașul.E nevoie de o regândire a calendarului, de diversificare și spargere a monopolului evenimentelor gratuite organizate de Primărie și Centrul Cultural Municipal. Putem învăța foarte multe din succesul altor orașe ca Sibiul, Clujul, Timișoara sau Alba Iulia care colaborează cu alți organizatori pentru a asigura o viață culturală completă, diversă, cu evenimente vizibile la nivel național și atractivă pentru turiști. Cultura totodată este foarte importantă în modelarea societății și, cu atât mai mult, autoritățile publice trebuie să promoveze prin acestea mentalități și valori benefice pentru viitorul comunității.

Principalele evenimente organizate de autoritățile locale, sunt deja brand-uri cunoscute, care trebuie reconfigurate pentru a exploata potențialul lor turistic. Aceste evenimente trebuie păstrate în calendarul de evenimente dar regândite cu scopul de a pune accentul pe atragerea turiștilor.

Creșterea substanțială a fondurilor alocate pentru finanțarea proiectelor în parteneriat public-privat pentru încurajarea dezvoltării managerilor culturali și a ONG-urilor de profil precum și pentru a asigura diversitatea proiectelor culturale precum și un regim concurențial în acest domeniu.

Analizarea anuală a calendarului pe baza unor criterii obiective (număr de turiști atrași, vizibilitate și aprecieri la nivel regional sau național, îmbogățirea vieții orașului prin invitați importanți sau elemente inovatoare) și renunțarea la manifestațiile care nu se justifică prin rezultate notabile.

Prioritizarea domeniilor care lipsesc în momentul de față: film, teatru, multimedia etc.

Nunta Zamfirei ar putea trece la un alt nivel prin transformarea într-un festival cu artiști profesioniști și lărgirea interpretării actuale a ceea ce înseamnă folclorul. Introducerea de artiști de world music precum și o scenă sau o zi dedicată reinterpretărilor contemporane a folclorului, promovarea produselor meșteșugărești și nu numai care integrează elemente folclorice în produse moderne cu valoare adăugată ridicată ar revitaliza festivalul și ar atrage turiști.

Investiția în educație este sigură. Cred că nu trebuie așteptat câțiva ani pentru a finaliza proiectele de investiții în clădirile școlilor sau pentru a avea dotări moderne. Limitarea la resursele de care dispune astăzi orașul este o greșeală strategică. Atât fondurile nerambursabile cât și cele rambursabile trebuie accesate rapid pentru a aduce toate școlile la un standard ridicat.

Este importantă asigurarea egalității de șanse a copiilor indiferent de zone sau statut social. Astăzi există decalaje mari între unitățile de învățământ. Dezechilibrele evidente din școlile bistrițene produc efecte negative pe termen îndelungat. Şantierele nesfârșite fac ca generații întregi de elevi să nu beneficieze de condiții normale de educație.

Consecințele sunt dramatice și din perspectiva faptului că unele au spații foarte generoase dar nu au elevi (Generală nr. 4), iar altele beneficiază de prestigiu și sunt foarte aglomerate, cu spații insuficiente sau insalubre, în construcție de câțiva ani. Modernizarea școlilor din oraș este o prioritate pentru mine, în primul rând ca tată și bistrițean.

Comunitățile trec tot mai frecvent prin schimbări rapide, iar tinerii sunt primii care se conectează la noile provocări. Ei trebuie încurajați, susținuți. Ideile inovative, proiectele ingenioase merită sprijinite.

Mare parte din tinerii pregătiți la Bistrița nu se mai întorc în orașul nostru pentru că nu identifică posibilități de afirmare. Absența unor proiecte de susținere concretă din partea autorităților, lipsa de acțiuni cultural-educative moderne care să compenseze posibilitățile pe care le oferă marile orașe, au drept consecință pierderea unui segment dinamic al comunității bistrițene în favoarea altor orașe.

În societatea extrem de competitivă din prezent, tinerii cu potențial caută locuri unde se pot afirma, unde își pot pune în valoare ideile. Pentru a avansa din această perspectivă este nevoie de crearea unui mediu prietenos și favorabil pentru ca tinerii să identifice avantajele dezvoltării lor și a ideilor lor în mediul de afaceri bistrițean precum și în alte domenii.

Antreprenoriatul tânar poate fi stimulat prin punerea la dispoziție de spații dotate tehnic, de spații care se potrivesc deschiderii unor mici ateliere sau chiar a unor suprafețe de teren pentru construirea de mici ateliere de creație fie că vorbim de design, meșteșuguri, croitorie și alte domenii de producție sau servicii cu valoare adăugată.

Dincolo de asta e nevoie de mai multă deschidere față de propunerile tinerilor și în alte domenii, de la sport la cultură și divertisment pentru ca Bistrița să devină mai atractivă pentru cei ce reprezintă până la urmă viitorul orașului.

Dezbaterile publice trebuie să fie reale, nu doar o formalitate și să exprime opinia a cât mai multor bistrițeni fie că vorbim de proiectele de dezvoltare, urbanism, extinderea orașului sau amenajarea centrului orașului unde tot mai mulți bistrițeni își petrec timpul liber. Deciziile privind aprobarea de zone pietonale, a locurilor de desfășurare a evenimentelor culturale sau de orice fel trebuie cunoscute și dezbătute onest.

În prezent de multe ori unele opinii personale sunt prezentate ca fiind vocea majorității în lipsa unei transparențe decizionale. Falsele probleme sunt declarate proiecte de sfulet, dorințe și urgențe ale bistrițenilor fiind invocată mereu susținerea publică care de fapt este stăruința unei persoane față de un subiect sau față de un proiect eminamente personal.

Deschiderea față de dezbateri, capacitatea de a recunoaște și a integra proiectele valoroase inițiate de cetățeni (precum și sugestiile și modificările care îmbunătățesc proiecte existente), respectul față de societatea civilă și încurajarea acesteia, toate acestea sunt condiții necesare pentru dinamizarea orașului, pentru menținerea și dezvoltarea spiritului democratic în administrația Bistriței.

Decongestionarea și fluidizarea traficului nu se poate face fără modernizarea și dezvoltarea rețelei de transport în comun și încurajarea continuă a mijloacelor alternative de deplasare: bicicleta și mersul pe jos. Reducerea utilizării zilnice a autoturismului personal aduce multiple beneficii demonstrate statistic în ultimele decenii dar trebuie încurajată prin oferirea de alternative sigure și civilizate, nu prin măsuri punitive.

Capacitatea rutieră a străzilor din Bistrița este limitată și uneori insuficientă. Este nevoie de o strategie de extindere și modernizare a rețelei de transport în comun și totodată de creșterea calității și a siguranței în aceste mijloace de transport. Impunerea unui regulament de bună purtare în autobuze, reabilitarea stațiilor și extinderea rețelei de transport spre zone care sunt inaccesibile în acest moment ar face rețeaua publică de transport mai atractivă și convenabilă pentru bistrițeni.

Despre încurajarea bicicletei ca mijloc de transport s-a discutat mult în ultimii ani, măsurile concrete însă se lasă în continuare așteptate. Dincolo de studiile de sertar implementarea unei rețele de piste dedicate nu a început și nu s-a profitat de ocaziile apărute odată cu reabilitarea șoselelor din oraș”, precizează Alin.

(14)

Leave a Reply