CENTURA OCOLITOARE DE SUD

Simionca, Crețu, Seserman și Centura Ocolitoare

De mai bine de 6 ani autoritățile încearcă să realizeze o Centură Ocolitoare în partea de Sud a orașului. Deși există toate avizele, construcția este blocată în Justiție datorită faptului că mai mulți localnici au contestat proiectul.

„Oricum lucrurile vor merge în continuare încet și prost. Eu ca primar nu aș putea să renunț niciodată la un asemenea proiect”, a declarat edilul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, pentru un post tv.

Vechea Centură  este folosită ca acces  pentru zona industrială. Realizarea celor 14, 5 km ai Centurii de Sud ai orașului Bistrița au fost cuprinși în Master Planul General de Transport al României. Costul lucrării a fost estimat la 70 milioane euro.

Candidat la Primăria Bistrița, Alin Seserman, susținut de M10, spune că este nevoie de o Centură adevărată.

„Centura și nici autostrada nu ne-ar strica. Trebuie să avem o Centură adevărată, însă din nefericire proiectanții și domnul primar au făcut în așa fel încât să fie studiată doar o singură variantă și de aici  au generat mai multe probleme. Orașul nu a beneficiat de un studiu de fezabilitate adevărat care  să vină cu variante, cu costuri estimative. Din nefericire s-a prezentat o singură variantă foarte aproape de centrul orașului care a intrat într-o contestare din partea multor cetățeni și care din fericire într-un fel nu a fost realizată. Spun difericire, pentru că în opinia mea era o eroare ca la 300 de centrul orașului să avem o Centură. Chiar și denumirea de Centură Ocolitoare, presupune să ocolim orașul, iar această centură era de fapt o stradă  aproape prin centrul orașului.

Soluția era prin Nordul orașului, cu mult mai puține costuri, și ar fi fost mult mai bine deoarece asigura legătura cu Moldova și asigura și legătura cu Maramureșul. Cealaltă Centură e de fapt o stradă care traversează orașul printr-o singură parte și nu face legătura deloc cu Maramureșul. Discutăm doar de un deal, o prelungire a Parcului Municipal, ceea ce ar fi fost doar un disconfort și nici nu ar fi rezolvat problema de fond”, a precizat Alin Seserman.

 

Totodată, președintele PMP BN, și de asemenea, candidat la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca crede că Centura Ocolitoare de Sud nu ar fi tocmai rea.

„Bistrița are nevoie de o Centură și varianta de Sud nu ar fi tocmai rea pentru că tranzietază orașul foarte repede, de la Viișoara până la Livezile sau după, deci ar fi mai scurtă și se poate realiza. Bineînțeles la o distanță de centru orașului stabilită de niște oameni profesioniști. Pe partea de Nord este vechea Centură care a fost reabilitată, și nu se poate creea o altă Centură pentru că sunt cartiere de case. Nu e o variantă viabilă, nu poți trece peste casele oamenilor. Problema la Bistrița este că nu se ascultă cetățeanul, nimeni nu ia în considerare ce vrea cetățeanul. Nici unul din administrația actuală nu ia în considerare ce vrea cetățeanul, însă e nevoie de ceva diferit, ceea ce aduc eu la Bistrița”, a precizat Simionca.

Seserman a intervenit și a adăugat că proiectul Centurii de Sud prevede demolarea de case.

„Pe Nord eu nu vorbeam de cartiere, ci la mare distanță de cartiere, undeva  prin zona Sigmirului, deci e cu totul altceva”, a mai spus Seserman.

(58)

Leave a Reply