statiunea pomicola

SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE

Situație îngrijorătoare în ceea ce privește cercetarea la Stațiunea Pomicolă din Bistrița. Aceasta este pe cale să piardă terenuri importante pentru cercetarea agricolă, ca efect direct al deciziei CCR de săptămâna trecută.

Staţiunea Pomicolă Bistriţa este obligată, în baza unei decizii luate marţi de Curtea Constituţională a României, să restituie proprietarilor de drept o suprafaţă de 116 hectare.

„Din păcate Stațiunea Pomicolă Bistrița este pe cale să piardă terenuri importante pentru cercetarea agricolă, ca efect direct al deciziei CCR de săptămâna trecută. Din ceea ce ni s-a explicat e vorba de terenuri cu colecții de germoplasmă, livezi cu soiuri noi și culturi comparative, într-un cuvânt rodul unor cercetări de durată. Desigur că deciziile CCR se pun in aplicare, însă există voci ale cercetării pomicole care spun că situația creată este de-a dreptul îngrijorătoare. Este ceea ce am încercat să evităm atunci când, mai bine de trei ani am stat la masă în comisia de agricultură cu reprezentanții Academiei de Științe Agricole, ADS, cu colegii din comisie, reprezentanții Primăriei Bistrița și am găsit acea formulă, acel algoritm care să permită și Stațiunii să aibă terenul necesar pentru cercetare, iar proprietarii terenul în proporție de 80 % în Bistrița, iar restul de 20 % în Slătinița.
Din păcate acea soluție este acum compromisă, deși a generat o lege promulgată în urmă cu câteva luni de președinte. Avocatul Poporul a atacat, la cererea Primăriei Bistrița legea din 2009, practic anexele care stabileau terenurile indispensabile cercetării.
Eu nu pot decât să sper că îndreptarea unei situații nefericite pentru zeci de proprietari nu va atrage o situație și mai nefericită care să ducă în final la compromiterea Stațiunii de cercetări Bistrița. În calitate de liberal nu pot să fiu decât un apărător al dreptului de proprietate. Sper însă să nu aflăm peste ani că periclitarea cercetării pomicole, și așa lovită 26 de ani de subfinanțarea cronică și de lipsa soluțiilor viabile, s-a făcut pentru scopuri imobiliare al căror tâlc nu l-am priceput la timp”, a precizat deputat PNL Stelian Dolha-membru Comisia pentru Agricultură.

Decizia CCR a fost luată după ce primarul municipiului Bistriţa şi Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor au sesizat în luna martie a anului trecut Avocatul Poporului cu privire la faptul că nu a fost demarată în termenul legal procedura prevăzută de dispoziţiile art. 6 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 şi că nu au fost predate terenurile validate la nivelul Comisiei municipale Bistriţa în condiţiile art. 9 din acelaşi act normativ, considerând că „au fost încălcate prevederile art. 44 din Constituţie privitoare la ocrotirea şi garantarea dreptului de proprietate privată, art. 17 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ratificat de România prin Legea nr. 30/1994.

(7)

Leave a Reply