FILARET

Starețul Mănăstirii Căpriana la „Colocviile de la Gledin”

De curând a avut loc ediția a V-a, a „Colocviilor de la Gledin”. Invitatul de onoare a fost arhimandritul Filaret, starețul Mănăstirii Căpriana.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului şi Centrul Cultural „Sfântul Pahomie”.
Cu aceast[ ocazie a avut loc și un simpozion dedicat Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, născut în anul 1746, în Bistriţa, într-o familie originară din Câmpulung-Moldovenesc, şi care a trecut la Domnul la 30 martie 1821, în Chişinău, fiind înmormântat la Mănăstirea Căpriana. Acesta a fost Mitropolitul Ortodox al Moldovei, de Ekaterinoslav şi Herson-Tavriceski, al Kievului şi ulterior al Basarabiei, cu reşedinţa la Chişinău unde a înfiinţat Seminarul teologic. De asemenea, a înfiinţat o tipografie eparhială, unde au fost traduse mai multe cărţi, în limba română.

 

Părintele Filaret, starețul Mănăstirii Căprian, a anunţat că vom avea încă un sfânt bistrițean Gavriil Bănulescu – Bodoni, Mitropolit al Chișinăului și Hotinului, ce va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă în această vară.

Totodată, a fost lansat şi volumul “Viaţa şi nevoinţele Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni” scris de mitropolitul Arsenie Stadniţki.

Au conferenţiat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, prof. dr. Marin Popan, drd. Onița Burdeț, iar moderatori ai colocviilor au fost parohul de la Gledin, Ioan Titieni, şi pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene.

(10)

Leave a Reply