primaria

Stema României se va modifica

Stema României se va modifica. Astfel, noile drapele, sigilii, bancnote și monede vor conține modelul schimbat.

Autoritățile publice au obligația ca până în data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să înlocuiască stemele și sigiliile existente cu cele prevăzute de lege.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede proiectul de lege, care a trecut de Camera Deputaților cu 262 voturi „pentru”

Monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stemă nouă. Senatul a adoptat proiectul de lege pe 15 februarie, iar Camera Deputaților era for decizional în acest caz.

Pentru toate popoarele, stema ţării – semnul heraldic suprem – are o importanţă deosebită. Imaginile care o compun evocă istoria ţării, prin intermediul ei tradiţia rămâne veşnic vie, iar semnificaţia ei trezeşte sentimentul naţional.

(7)

Leave a Reply